TRAMP ODRŽAO OPROŠTAJNI GOVOR: Ovo je POSLEDNJA odluka koju je doneo kao predsednik SAD

Trampova administracija uvela je carine od 10 posto na sav uvoz aluminijuma u ​​zemlju sa nekoliko izuzetaka, uključujući Kanadu i Meksiko.

Pixabay

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp izdao je svoju poslednju naredbu nekoliko minuta pre inauguracije Džoa Bajdena ukidanjem većine uvoznih carina na aluminijum u Ujedinjenim Arapskim Emiratima počev od 3. februara. Ukidanje je omogućeno nakon što su dve zemlje umesto toga postigle sporazum o primeni kvota koje ograničavaju uvoz iz UAE.

U izjavi kojom najavljuje ukidanje carina, predsednik je naglasio važan bezbednosni odnos koji postoji između Vašingtona i Abu Dabija.

– Utvrdio sam da uvoz proizvoda od aluminijuma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata više neće ugroziti nacionalnu bezbednost i odlučio sam da Ujedinjene Arapske Emirate izuzmemo iz carine – izjavio je Tramp.

Prvi izveštaji medija koji sugerišu da bi UAE, zajedno sa Bahreinom, mogli biti izuzeti od Trampovih carina na aluminijum pojavili su se još u oktobru 2020. UAE su postali peta zemlja koja je izuzeta od američkih uvoznih carina, pored Argentine, Australije, Kanade i Meksika .

Carine od 10 posto na uvoz aluminijuma uvela je Trampova administracija u martu 2018. zajedno sa pozamašnih 25 posto poreza na uvoz čelika iz svih zemalja osim Australije, Argentine, Brazila, Kanade, Meksika, Južne Koreje i EU, koje su privremeno bile izuzeti. SAD su nastojale da postignu pošteniju trgovinu sa drugim zemljama, tvrdeći da su druge zloupotrebljavale trgovinske sporazume sa njima. Kanada i Meksiko trajno su uklonjeni sa carinske liste 2019. godine nakon sklapanja novog trgovinskog sporazuma sa SAD.