Američki predsednik u pismu upućenom Tačiju, koje je Tači objavio danas preko svog Tviter naloga, navodi da mu je bilo zadovoljstvo s njim da razgovara u Parizu tokom proslave Dana primirja (u Prvom svetskom ratu) i ukazao da je Kosovo “kritični partner” u naporima da se garantuje mir i stabilnost za celu Evropu.

– Pozdravljam vaše aktuelne napore pomirenja s Srbijom, ne iskoristiti ovu jedinstvenu priliku bilo bi tragično nazadovanje pošto je malo verovatno da će se druga šansa za sveoubuhvatni mir uskoro ponovo pružiti – napisao je Tramp u pismu datiranom 14. decembra.

Tramp je pozvao vođe Kosova da iskoriste ovaj “jedinstven trenutak i da govore jednim glasom” tokom mirovnih pregovora, i da se uzdržavaju od akcija koje bi otežale postizanje sporazuma.

On je podsetio da su SAD jako puno uložile u uspeh Kosova kao nezavisne, suverene države i dodao da Amerika želi da Kosovo nastavi da se razvija.

– Spremni smo da vam pomognemo u naporima da postignete sporazum koji balansira interese i Kosova i Srbije, takav dogovor je na dohvat ruke. Očekujem s zadovoljstvom da budem domaćin vama i predsedniku Aleksandru Vučiću u Beloj kući da proslavimo ono što bi bio istorijski sporazum – rekao je Tramp.

Tači je u svojoj Tviter poruci rekao da se i on raduje tome da proslavi “konačnost mira” u Beloj kući i otvaranju puta Kosova u članstvo NATO, EU i UN.loading...