Tramp uveo NOVE SANKCIJE IRANU i objasnio svetu: Evo ZAŠTO JE AMERIKA UBILA generala Solejmanija

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da je američka vojska spremna na sve, ali da za sada deluje da je Iran "u povlačenju" posle napada na vojne baze u Iraku koje koriste američki vojnici.

Beta

“Deluje da je Iran u povlačenju, što je dobra stvar za sve strane i veoma dobra stvar za svet”, rekao je Tramp u Beloj kući, preneo je Si-En-En (CNN).

Tramp je kazao da u sinoćnjem napadu Irana na vojne baze u Iraku nije poginuo niko od Amerikanaca.

“Niko od Amerikanaca nije povredjen u sinoćnjem napadu iranskog režima. Svi naši vojnici su bezbedni i počinjena je samo minimalna šteta na našim vojnim bazama”, naveo je američki predsednik.

Tramp je rekao da će SAD odmah uvesti dodatne ekonomske sankcije iranskom režimu i dodao da njegova administracija i dalje razmatra druge opcije za odgovor na iranski raketni napad.

“Ove moćne sankcije ostaće na snazi dok Iran ne promeni ponašanje. Samo u prethodnim mesecima, Iran je zaplenio brodove u međunarodnim vodama, izveo neisprovociran udar na Saudijsku Arabiju i oborio dve američke bespilotne letelice”, kazao je Tramp.

On je rekao i da Iranu neće biti dozvoljeno da poseduje nuklearno oružje i založio se za nove pregovore u cilju zamene međunarodnog nuklearnog sporazuma Teherana i velikih sila iz 2015. godine, iz kojeg su se SAD povukle prošle godine.

“Dok sam ja predsednik SAD, Iranu nikad neće biti dozvoljeno da ima nuklearno oružje”, kazao je Tramp.

On je objavio da će tražiti da NATO “znatno više učestvuje u bliskoistočnom procesu”, navodi Asošiejted pres.

Iranski general Kasem Solejmani, kog su SAD ubile u petak na aerodromu u Bagdadu, bio je “vodeći svetski terorista”, rekao je Tramp.

“Obučavao je terorističke vojske, uključujući Hezbolah, koje izvode terorističke napade na civilne mete. Podsticao je krvave građanske ratove širom regiona (Bliskog istoka). Ranio je i ubio hiljade američkih vojnika, između ostalog i postavljanjem bombi na putu koje su sakatile njegove žrtve”, kazao je.

Tramp je naveo da je Solejmani rukovodio nedavnim napadima na američko osoblje u Iraku u kojima su “četiri vojnika teško ranjena, a jedan ubijen” i dodao da je general stajao i iza “nasilnog napada” na ambasadu SAD u Bagdadu 31. decembra.

“Planirao je nove napade na američke mete, ali smo ga zaustavili”, dodao je Tramp.

Tramp se obratio naciji posle napada koji je Iran rano jutros izveo na dve vojne baze u Iraku koje koriste američki vojnici. Teheran je izveo napad u znak odmazde za ubistvo Solejmanija u petak, koje je naredio Tramp.