TRAMPOV “DAN D” JE 21. JANUAR: “Američki narod zaslužuje istinu”

Suđenje za opoziv predsednika SAD Donalda Trampa u Senatu počeće verovatno u utorak 21. januara, rekao je šef republikanske većine u Senatu Mič Mekonel.

Beta/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

“Preliminarne faze kao što su polaganje zakletve senatora pred šefom Vrhovnog suda zaduženog da nadgleda rasprave u Senatu bi mogle da budu već krajem ove nedelje”, rekao je Mekonel danas novinarima.

Ranije danas je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi najavila da će taj dom sutra glasati o prosleđivanju optužnice protiv predsednika Trampa u Senat čime se otvara put sudjenju za njegov opoziv.

“Predstavnički dom će preći na glasanje u sredu 15. januara o prosleđivanju tačaka optužnice usvojenih u decembru protiv republikanskog predsednika – zloupotreba vlasti i opstrukcija rada Kongresa – timu poslanika koji će optužnicu odneti u Senat”, rekla je Pelosi u saopštenju posle sastanka iza zatvorenih vrata sa svojom parlamentarnom grupom.

Ona je rekla da će Predstavnički dom glasati da prenese optužbe i imenuje osobe koje će biti zadužene za taj slučaj. Ona je upozorila Senat, gde većinu imaju Republikanci, da ne pomisle da samo odbace optužbe već da je potrebno da se sprovede proces.

“Predsednik i senatori će biti odgovorni. Američki narod zaslužuje istinu, i Ustav zahteva suđenje”, napisala je ona u saopštenju.

Ovom akcijom se pokreće procedura opoziva u Senatu, to će biti tek treće sudjenje o opozivu u američkoj istoriji.

Donji dom je izglasao opoziv Trampa prošlog meseca po optužbama za zloupotrebu vlasti zbog pritiskanja Ukrajine da istraži njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena i opstrukciju Kongresa u istrazi o tome koja je usledila.

Kad stignu optužbe u Senat očekuje se da sudjenje počne u roku od nekoliko dana.

Vođa republikanaca koji imaju većinu u Senatu Mič Mekonel ironično se osvrnuo na to što je Nensi Pelosi čekala toliko dugo da prosledi optužbe i rekao da će Senat završiti tu priču “ozbiljno i trezveno”.