TRAMPOVA AMERIKA: Smenjena državna tužiteljka, Bela kuća je optužuje za IZDAJU

Tramp
Pixabay.com

Američki predsednik Donald Tramp smenio je v. d. državnog tužioca Seli Jejts, koja se usprotivila njegovoj uredbi o zabrani ulaska u SAD državljanima iz sedam većinski muslimanskih zemalja i dovela u pitanje legalnost te naredbe. Jejtsova je na funkciju postavljena u vreme administracije bivšeg predsednika Baraka Obame.

 

Seli Jejts je smenjena sinoć, pošto je pravnicima ministarstva pravde zabranila da brane Trampovu kontroverznu izvršnu uredbu o imigrantima.

Bela kuća je saopštila da je Jejtsova “izdala ministarstvo pravde, jer je odbila da primeni pravnu uredbu koja ima za cilj da zaštiti građane SAD”, prenele su agencije.

U saopštenju se navodi da je Seli Jejts “slaba po pitanju zaštite granica i veoma slaba kada je reč o ilegalnoj imigraciji”.

– Pozivanje na strože provere pojedinaca koji dolaze iz sedam opasnih mesta nije ekstremno. Ono je odgovorno i neophodno – ističe se u saopštenju.

Pošto je Tramp razrešio Jejtsovu dužnosti, na tu funkciju imenovao je Dejnu Bentea, tužioca iz istočnog okruga Virdžinije.

Očekuje se da će Trampovog kandida ta za državnog tužioca, i ministra pravde u američkom sistemu, senatora iz Alabame Džefa Sešnsa uskoro potvrditi njegove senatske kolege.

Nešto ranije, Jejtsova je napisala pismo pravnicima svog ministarstva i poručila.

– Moja odgovornost je da obezbedim da su stavovi koje zauzimamo u sudu dosledni obavezi ove institucije da uvek tražimo pravdu i zalažemo se za ono što je ispravno – navodi Glas Amerike.

Bivši predsednik Barak Obama imenovao je Seli Jejts na mesto zamenice državnog tužioca, odnosno ministra pravde 2015. godine, a Trampova administracija ju je pozvala da ostane na tom položaju dok Senat ne potvrdi novog ministra.

Na konferenciji za novinare u Beloj kući u ponedeljak, portparol Bele kuće Šon Spajser je ponovo branio Trampovu zabranu ulaska putnicima iz sedam zemalja, ističući da je njome pogođen samo delić ljudi koji su ušli na američku teritoriju od petka, kada je mera uvedena.

Predsednik Donald Tramp je u nizu tvitova u ponedeljak ujutru naveo da mu je sekretar za unutrašnju bezbednost Džon Keli rekao da se „sve odvija dobro uz sasvim malo problema.

Dodao je da su „velike probleme na aerodromima“ izazvali kvarovi na kompjuterima avio-kompanije “Delta”, demonstranti i „suze“ senatora Čaka Šumera, vođe senatske manjine.

Šumer je u nedelju jedva zadržavao suze, pozivajući Trampa da povuče svoju uredbu.

Primena mere je dovela do konfuzije na američkim aerodromima, gde su u nekim slučajevima građani sa zelenim kartama bili zadržani na ispitivanju pre nego što im je dozvoljen ulazak u zemlju.

Državni tužilac američke države Vašington Bob Ferguson najavio je juče da će tužiti Donalda Trampa zbog izvršne uredbe o imigraciji.

Ferguson je prvi državni tužilac koji je najavio zakonski postupak protiv Trampove administracije zbog jedne od njenih odluka, navodi AP. On je bio među 16 državnih tužilaca koji su ocenili da je Trampova odluka “neamerička i nezakonita”.

Tramp je u petak potpisao izvršnu uredbu o imigraciji kojom se državljanima sedam zemalja – Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije – vize neće izdavati naredna tri meseca, dok je sirijskim izbeglicama ulazak zabranjen na neodređeno vreme.

Uredbu je obrazložio time da želi da spreči da “radikalni islamski teroristi” ulaze u SAD.

Državna tužilaštva 15 saveznih američkih država i okruga Kolumbija izdala su zajedničko saopštenje u kome su istakla da je izvršna uredba o imigraciji predsednika Donalda Trampa neustavna i traže njeno povlačenje, prenosi AP.