TRASA SPASOVDANSKE LITIJE: Ove ulice u Beogradu će danas biti ZATVORENE zbog gradske slave

Danas se u Beogradu praznuje Spasovdan, slava Grada Beograda. Dan će započeti liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, a u 19 časova krenuće litija ulicama glavnog grada. Patrijarh Porfirije građanima će se obratiti kod Hrama Svetog Save.

Spasovdan
Petar Marković/Dnevno.rs

Na čelu Spasovdanske litije, koja će se kretati gradskim ulicama, od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja.

Kako se iz crkve navodi, kivot će izuzetno, radi utehe naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja, biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva.

Njegova svetost patrijarh Porfirije je dobro sagledao i oslušnuo, dobro poznavajući srca svoje pastve, svog naroda da bi dolazak tako jednog divnog svetitelja, koji je jedan od naših najvoljenijih, da bi njegov dolazak obradovao mnoge i doneo utehu“, rekao je vikar patrijarha za RTS.

Pomen nastradalima u „Ribnikaru“

Kako ističe, mošti će u 19 sati biti iznete iz Hrama Vaznesenja, nakon čega će se kratko zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gde će se održati pomen nevino stradalima u pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar“.

Litija će nakon toga biti nastavljena do Hrama Svetog Save, gde že biti služen moleban, a patrijarh će se na tom mestu obratiti narodu.

Posle toga, narod će moći da celiva mošti Svetog vladike Nikolaja, koje će biti u hramu do nedelje“, rekao je vikar patrijarha.