TRAŽE SE ODGOVORI: Janković poručio Vučiću da NEĆE POBEĆI OD PITANJA niti od zakona i pravde

Članovi Pokreta slobodnih građana na čelu s predsednikom Sašom Jankovićem ponovo su danas ispred Predsedništva Srbije postavljali pitanja predsedniku Aleksandru Vučiću na koja javnost još nije dobila odgovor, a među kojima su ona koja se tiču Kosova, uništavanja vojske, položaja penzionera, radnika, ali i bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Saša Janković
Beta

Janković je poručio predsedniku da neće pobeći od pitanja niti od zakona i pravde.

Lider PSG upitao je Vučića i zašto vređa i ponižava građane, zašto drži bivšeg predsednika i stranačkog kolegu Tomislava Nikolića u kućnom pritvoru, zašto mu brat Andrej probija kordon žandarmerije, a on vrši pritisak na pravosudje.

Janković i članovi PSG uputili su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću 58 pitanja, od kojih se prvo odosilo na to ko je ubio lidera kosovske Građanske inicijative Srbija, demokraija, pravda Olivera Ivanovića.

Od predsednika Srbije Janković je zatražio odgovor i na to “zašto prebacuje na građane ono što je sam već obećao za Kosovo?”

Među pitanjima bila su i ona koja se tiču ekonomskog položaja građana i penzionera, kao i prava radnika.

“Zašto si slagao penzionere da im nećeš smanjivati penzije? Zašto ih lažeš da su penzije veće nego ikad? Zašto su nam plate najniže u Evropi? Zašto je jaz između bogatih i siromašnih najveći u Evropi? Zašto 80 odsto zaposlenih prima platu manju od prosečne?”, pitao je Janković.

Takođe, on je upitao i zašto inspekcije rada ne kažnjavaju firme koje se prema radnicima ponašaju kao prema robovima.

“Zašto ste uzeli aerodrom Nišu, ko su kompletni idioti iz Savamale, zašto pravite nakazne fontane dok se škole i bolnice raspadaju? Odakle Vulinu 200 hiljada evra? Zašto čekaš da stranci traže da smeniš Vulina? Odakle vam svima pare da vaša deca idu u privatne škole?”, neka su od pitanja na koje Janković očekuje odgovore.

Među pitanjima bila su i ona koja se odnose na probleme svakodnevnih ubistava, vršnjačkog nasilja, trgovine drogom zbog koje umiru tinejdžeri.

Janković je predsednika pitao i zašto imamo više neispravnih migova nego ispravnih protivgradnih raketa, ali i zašto uništava vojsku i Železničku stanicu u Beogradu.

Deo pitanja se odnosio i na medijsku scenu, i tim povodom PSG je upitao predsednika zašto nije uhapsio ubice novinara.

“Ko daje tabloidima podatke i fotografije iz policijskih istraga? Ko najgorim novinama poklanja novac građana preko konkursa u svim opštinama? Zašto vršite finansijski pritisak na nezavisne medije? Zašto nijedan lider opozicije pet godina nije bio na RTS-u? Zašto se plašiš TV duela? Zašto lažete da je izveštaj Venecijanske komisije pozitivan kad su rekli da to što ste im poslali ništa ne valja?”, pitao je Janković.

Takođe, PSG želi da pita i to zašto je od Parlamenta i drugih institucija napravio razvaline.

“Zašto gradiš metro s livade na livadu? Koliko je Karić platio za to? Zašto tajkunima zastarevaju slučajevi?”, pitao je Janković u putao Vučiča da će kao neko ko najčešće proizvodi lažne vesti odgovarati pred komisijom za utvrđivanje lažnih vesti.