TRAŽE VIŠE NEGO ŠTO MOŽETE DA POSTIGNETE: Pet suptilnih znakova da vam se sprema otkaz

Da li ste se nekad susreli s onim osećajem da vaš trenutni posao za koji ste bilu ubeđeni da je posao vaših snova to možda ipak nije?

posao
Pixabay.com

Ako je to nešto o čemu razmišljate samo vi, nelagodno je, ali mnogo je manje stresno nego kad vam se čini da je to shvatio i vaš poslodavac.

Business Insider složio je listu od pet suptilnih znakova koji otkrivaju da vam se verovatno sprema otkaz na poslu.

1. Razgovor koji ste upravo vodili sa vašim/om šef(ic)om dokumentovan je i e-mailom

Imali ste neprijatan razgovor sa šefom o vašim potezima u kompaniji, a kad ste napustili kancelariju, sažetak razgovora dobili ste i mailom. Da bi zaštitili i opravdali sebe, vaši nadređeni će pokušati da dokumentujusve o vašem “padu”. Umesto panike, pokušajte taj e-mail iskoristiti kao vodič za poboljšanje i uložite sve u spašavanje svog posla.

2. Vaš/a šef/ica traži izveštaje od vas brže nego što je realno moguće da odradite zadatak

Ako ste na tankom ledu, to znači da će vaši nadređeni mnogo više i češće paziti na vas i proveravati što i kako radite. Bitno je da razaznate šta je hitno i bitno i što je važnije od nečeg drugog što vam je takođe zadato.

3. Zadatke koje ste inače vi odrađivali sad radi neko drugi

Vaši šefovi naglo su počeli zadatke za koje ste vi inače bili zaduženi davati drugim kolegama. Je li to možda znak da ste napredovali i da smatraju da ste spremni za neke važnije stvari? Možda. Ali, verovatnije je da smatraju da ne možete odraditi te zadatke uspešno i da pripremaju druge da ih preuzmu kad vas u kompaniji više ne bude.

4. Ne pozivaju vas na neke sastanke

Dok odlazite na pauzu, primećujete da vaši kolege odlaze u konferencijsku sobu, a vi nemate pojma šta se tamo događa? Ako se vaš tim sastaje bez vas, verovatno je reč o tome da rade na projektu koji ne uključuje vas. Isključivanje je veliki pokazatelj toga da je vašem vremenu došao kraj.

5. Zaposlen je neko ko ima istu titulu kao i vi, ali više iskustva

U kancelariju odjednom stiže osoba koja u kompaniji ima istu titulu kao i vi, odnosno zaposlena je na istoj poziciji. Je li šef/ica shvatio/la da vam treba ispomoć? Možda. Ali, verovatnije je da vam je stigla zamena. Nažalost, kompanije su retko u tako čvrstom finansijskom stanju da mogu zapošljavati više ljudi na istim funkcijama.