Tražili smo HARADINAJA NA SPISKU POTERNICA NA SAJTU INTERPOLA i evo šta smo OTKRILI (FOTO)

Ramuš Haradinaj
Beta/Kolaž

Ministar pravde Kosova Abelard Tahiri kazao je sinoć prištinskim novinarima da je Interpol ukinuo poternicu protiv Haradinaja i još 17 osoba koje je u Interpolu dostavila Srbija. Sa druge strane, Ministarstvo pravde Srbije tvrdi da to nije tačno!

 

Ministarstvo pravde Srbije nije dobilo obaveštenje od Interpola o ukidanju poternice koju je raspisao srpski sud za aktulenim kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, rečeno je danas Beti u tom ministarstvu.

U ministarstvu su objasnili da Interpol i ne može da ukine poternicu koju je raspisala neka država članica, već samo onaj ko je raspisao poternicu, pa tako ni u slučaju Haradinaja.

Srpski zvaničnici podsećaju da je poternicu protiv Haradinaja raspisalo Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, i dodali da kosovski premijer za Srbiju i dalje ostaje optuženi za ratne zločine.

Portal Dnevno.rs pokušao je da proveri ove navode i na zvaničnom sajtu Interpola, na kome se nalazi i lista svih onih koje zemlje članice traže, tražio ime Ramuša Haradinaja i utvrdio da se ono više ne nalazi tamo

Prema podacima dostupnim na sajtu, Interpol potražuje samo dve osobe sa Kosova (koje se ne vodi kao država već kao teritorija pod zaštitom UMNIK-a) – Kapetanović Džemala i Hoksha Florima. Raduša Haradinaja nema, a ovo i sami možete proveriti klikom ovde!

 

Ministarstvo pravde Srbije za ovo ima objašnjenje. Kažu da Interpol protiv nekog od optuženih može da “zamagli” poternicu tako da ona nije vidljiva na sajtu, ali ostaje na snazi.

Inače, Haradinaj je izjavio ranije danas da službeno nije informisan o ukidanju poternice protiv njega i da je o tome informisan iz medija.