Tražili su ga više od decenije! Nakon 17 godina UHVAĆEN NEMAC KOJI JE ORGANIZOVAO 11. SEPTEMBAR

11. septembar
Wikipedia/Robert

Nemačkog džihadistu sirijskog porekla, optuženog da je učestvovao u planiranju napada na SAD 11. septembra 2001, uhvatile su snage sirijskih Kurda, rekao je jedan kurdski komandant.

 

– Kurdske snage bezbednosti su na severu Sirije zarobile Mohameda Hajdara Zamara i njegovo ispitivanje je u toku – rekao je juče taj visoki oficir, ali nije iznosio više detalja.

Taj čovek, star između 50 i 60 godina, optužen je da je regrutovao izvršioce napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. On je u decembru 2001 uhapšen u Maroku, u operaciji u kojoj su učestvovali i agenti CIA, i dve nedelje kasnije predat sirijskim vlastima.

U Nemačkoj je za njim bila raspisana poternica zbog pomaganja terorističkoj grupi, ali su neki poslanici optuživali vladu da nije učinila ništa da zaštiti nemačkog građanina kojem je pretila tortura i nefer suđenje.

Sirijski sud ga je 2007. osudio na 12 godina zatvora zbog pripadnosti Muslimanskoj braći, što je optužba za koju je pretila smrtna kazna.

Međutim, početkom rata u Siriji 2011, mnogi islamisti su se našli na slobodi i pridružili džihadističkim grupama. Al-Kaida je tada formirala svoj sirijski ogranak, poznat kao al-Nusra.loading...