I večeras, kao i prethodna dva dana, ulice u glavnom gradu ispunjene su nezadovoljstvom mlađe populacije. Studenti iz Beograda su dobili podršku i od kolega iz drugih gradova širom Srbije, a posebno iz Novog Sada.

 

U nekoliko gradova u Srbiji treći dan zaredom se održavaju protesti onih koji su, kako navode, nezadovoljni rezultatima predsedničkih izbora.

Okupljenje je, kao i prethodnih dana, počelo u 18 h ispred zgrade Skupštine Srbije u Beogradu i u centru Novog Sada.

Protestima, organizovanim preko društvenih mreža, prisustvuju uglavnom mladi ljudi i studenti. Još nisu poznati organizatori protesta, a niko se zvanično nije obraćao demonstrantima. Ipak, studenti iz Novog Sada predložili su da protesti traju sve dok se određeni zahtevi ne ispune.

 

Naime, novosadski studenti formirali su predlog zahteva koji su prihvatili i studenti iz Beograda. Studenti predlažu da protesti traju do smene članova RIK, “zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda”, zatim razrešenje Maje Gojković, “zbog blokade rada Narodne skupštine”.

Oni predlažu i zahtev za smenu direktora RTS i urednika Informativnog programa RTS, “zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata”, kao i smenu članova REM, zbog nereagovanja na više stotina prekršaja i prijava.

Tom spisku, studenti Beogradskog univerziteta dodali su još jedan zahtev – traže reviziju tj. sređivanje birčkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača i nakon toga uvođenje elektronskog glasanja uz jasnu zaštitu od manipulacije.

Studenti su naveli da će ukoliko se ne ispune zahtevi tražiti vanredne parlamentarne izbore i da će protesti trajati do ispunjena zahteva.

Mladi su se okupili na protestima i u Nišu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Subotici, Kraljevu, Boru, Leskovcu, Vranju, Čačku…

Iako su ovo pretežno protesti mlađe populacije nema sumnje da ih podržavaju i starije generacije koje takođe izražavaju svoje nezadovoljstvo. To najbolje dokazuje slika ispod…