TREĆI INCIDENT ZA PET MESECI: Oglasio se “Krušik” povodom eksplozije u kojoj su povređene dve radnice

Valjevska vojna fabrika „Krušik“ saopštila je da je nakon jučerašnje nove eksplozije u pogonu kapislane formirana komisija za „utvrđivanje uzroka vanrednog događaja i posledice“.

Eksplozija
Foter / Freidwall / photo on flickr

U saopštenju za javnost se navodi da je juče u 12.05 časova u pogonu kapislane došlo je aktiviranja kapisle prilikom procesa pertlovanja, “pri čemu je došlo do tehnološke eksplozije”.

Tom prilikom, zaposlena Z.U. (42) zadobila je povrede prstiju i lica, od čega je jedan prst (domali na desnoj ruci) polomljen, a ostalo su blaže posekotine. Zaposlena je odmah upućena u Urgentni centar valjevske bolnice, gde je zbrinuta, nakon čega je puštena na kućno lečenje“, navedeno je u saopštenju za javnost.

U saopštenju, međutim, nije navedeno da je juče u kapislani lakše povređena još jedna, 62-godišnja radnica „Krušika“, koja je zadobila par razderotina na licu, zbog čega je takođe zatražila lekarsku pomoć u Urgentnom bolnice u Valjevu, piše Blic.

Ovo je, inače, treći incident u “Krušiku” u prethodnih pet meseci. Prethodno, u decembru prošle godine jedna radnica je izgubila prst, kada joj je mašina uhvatila rukavicu, dok su u avgustu prošle godine, takođe u pogonu kapislane, dve radnice povređene u eksploziji, a jedna od njih je zadobila teže povrede šake.

Primer za to je upravo kapislana. Naime, po pravilima bezbednosti na radu, na stolu ispred radnika treba da bude 15 do maksimalno 30 kapisli koje obrađuje, da njih odradi i potom ode do magacina po novu količinu. Međutim, kada treba ispoštovati date zadatke i norme, da se ne bi gubilo vreme u odlasku do magacina, pred radnikom se u jednoj “turi” nađe i višestruko veća količina kapisli od propisane, a to je posebno rizično u ovom pogonu gde je sve puno prašine i gde i najmanje trenje može da izazove reakciju eksplozivnog materijala“, priča izvor “Blica”.

U takvim situacijama, objašnjava dalje, bez obzira na iskustvo radnika dolazi do nenamernih grešaka, a posle je “najlakše komisijski zaključiti da je uzrok incidenta bio ljudski faktor”.