Trećina građana u Srbiji NE MOŽE DA KORISTI JEFTINU STRUJU

Sijalica
Pixabay.com

Oko milion domaćinstava ili jedna trećina svih potrošača nema mogućnost da koristi jeftinu struju jer ima jednotarifno brojilo, pa ne mogu da uštede, u zavisnosti od visine računa, od 70 do 700 dinara.

 

Ukoliko bi želeli da struju plaćaju četiri puta manje, koliko je razlika između skupe i jeftine struje, morali bi dodatno da iskeširaju oko 10.000 dinara za postavljanje dvotarifnog brojila. Uz to, ne mora da znači da će im zahtev za promenu biti prihvaćen jer “Elektroprivreda Srbije” mora da ispita da li postoje tehnički uslovi.

Naime, jednotarifno brojilo znači da njihovi vlasnici plaćaju samo jednu cenu struje, odnosno nemaju višu i nižu tarifu. Zbog toga ne mogu da sačekaju 23 ili 24 sata uveče i uključe bojler, TA peć, mašinu za sudove ili mašinu za veš. U to vreme počinje jeftina struja, a završava se u sedam ili osam sati ujutru.

U ovom periodu cena kilovat-sata je četiri puta niža u odnosu na ostali deo dana. Tako je u zelenoj zoni viša tarifa 5,5 dinara, a “niža” 1,4 dinara. Na drugoj strani, ukoliko bi želeli da iskoriste punu mogućnost uštede i prepolove račun za struju, pa da, recimo, za potrošenih 400 kilovat-sati, umesto 3.800 dinara plate 1.800, vlasnici dvotarifnog brojila morali bi da potpuno promene način života.

CENA STRUJE POSLE IZBORA: Kada možemo da očekujemo poskupljenje

Menjanje navika

Ova opcija, prema rečima Jovana Jovanovića, predsednika centra za zaštitu potrošača Forum iz Niša, značila bi da građani zamene dan za noć i da sve svoje poslove po kući obavljaju kasno uveče, bez obzira da li će to smetati komšijama.

– Ako žive normalnim životom, možda jedino na bojleru mogu da uštede, da ga uključuju noću. Ranije je i po podne bilo jeftine struje, pa je moglo da se isplanira da se određeni poslovi tad obavljaju, međutim, shvatili su da to ne odgovara proizvođačima i da su računi manji jer su građani tad zaista mogli da utiču na njih – kaže Jovanović.

Zamena brojila skupa

Slobodan Ružić, bivši zamenik ministra energetike, kaže da su vlasnici jednotarifnih brojila u Srbiji uskraćeni za mogućnost regulisanja svoje potrošnje.

– Svako je mogao da kupi to brojilo kada se priključivao na mrežu, što znači da su se opredelili za jednotarifna jer je to bila manja investicija. Sada je zamena skupa, ali mislim da je više nego isplativa. Građani bi uloženo povratili za najviše četiri meseca – smatra Ružić.