TRENUTAK ZA ISTORIJU: Prvi put DVE ŽENE zajedno izašle u svemirsku šetnju

Američke astronautkinje Kristina Kouk i Džesika Meir danas su zajedno izašle iz medjunarodne svemirske stanice da izvedu jednu popravku, čime su obeležile prvi put u šezdesetogodišnjoj svemirskoj istoriji da dve žene izlaze u svemir.

NASA via AP

Prvi izlazak dve žene u svemir Kristine Kouk i Ane Maklein planiran je bio za mart ali je američka svemirska agencija Nasa morala da ga otkaže tri dana pre planirane akcije zato što nisu imali dva skafandera odgovarajuće veličine za izlazak.

Današnji izlazak je zvanično počeo u 13.38 po centralnoevropskom vremenu i trebalo je da traje nekoliko sati, a zadatak je da se zameni jedinica za punjenje baterije koja se pokvarila prošlog vikenda.

Prva Amerikanka koja je izašla u svemir pre 35 godina Keti Saliven je izrazila oduševljene i rekla da je dobro da konačno ima dovoljno žena astronauta obučenih za svemirske šetnje da omoguće da se tako nešto dogodi.

Šefovi Nase kao i žene i drugi širom sveta navijali su za Kouk i Meir a istovremenu su mnogi ukazali da će ovako nešto ubuduće verovatno postati rutinska stvar, prenosi AP.