Ruski istražitelji razmatraju tri verzije pada "boinga" u Rostovu na Donu.

 

U razmatranju su tehničku neispravnost, vremenske uslove i grešku pilota, s tim što je tehnička neispravnost najmanje mogući scenario.

 
Šef saobraćajnog komiteta Državne dume Jevgenij Moskvičev smatra da su ključnu ulogu u katastrofi odigrali loši vremenski uslovi.

– Avion je potpuno nov. To što je dva sata kružio naokolo, kao i to što su pre njega avioni odleteli za druge aerodrome, govori o tome da je vetar bio jak – objasnio je Moskvičev.

Šezdeset dve osobe, koliko se nalazilo u putničkom avionu koji je leteo iz Dubaija prema jugu Rusije, poginule su kada se letelica srušila prilikom drugog pokušaja sletanja na aerodrom u Rostovu na Donu, objavili su ruski zvaničnici.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije navelo je da je „boing 737-800“ niskotarifna avio-kompanije „Flajdubai“ pao noćas u tri sata i 50 minuta po lokalnom vremenu, kao i da su u avionu najvećim delom bili Rusi.

„Avion je pao na tlo i raspao se. Prema prvim podacima, bilo je 55 putnika i sedam članova posade. Svi su poginuli“, navedeno je u saopštenju Istražnog komiteta Rusije.

Guverner regiona Rostov Vasili Golubjev rekao je da će porodica svake žrtve dobiti milion rubalja, što je oko 14.800 dolara.

On je na državnoj televiziji naveo da je u avionu bilo sedmoro dece.

Avion je pao u okviru aerodromskog područja, oko 250 metara pre početka piste, a ruski mediji navode da su bili loši uslovi vidljivosti.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije navelo je u saopštenju da šest članova posade nisu bili ruski državljani. Ministarstvo je objavilo listu putnika i članova posade koji su stradali u avionskoj nesreći.

Inače, „Aeroflot“ je zbog nesreće otkazao sve letove za Rostov na Donu i iz njega planirane za 19. i 20 mart.

– Zbog vanredne situacije nastale u Rostovu na Donu 19. marta 2016. aerodrom tog grada je u ovom trenutku zatvoren. Svi letovi koji lete iz/za Rostov na Donu 19. i 20. marta su otkazani – saopšteno je na sajtu kompanije.

Ekspert: Uzrok pada — ljudski faktor

Prema mišljenju ruskog avijacionog eksperta Romana Gusarova, razlog pada aviona„ Flajdubai“ u Rostovu na Donu mogao bi da bude ljudski faktor.

– Još je malo činjenica, ne bih hteo da spekulišem, ali uprkos veoma teškim vremenskim uslovima, u svakom slučaju, to je najverovatnije ljudski faktor. Prvo, pogrešno je doneta odluka da se avion prizemljuje u lošim vremenskim uslovima. Dalje, greška u pilotiranju.

To pod uslovom da u avionu nije bilo nikakve vanredne situacije – rekao je Gusarov, glavni urednik ruskog portala „Avio“.

On pretpostavlja da je kapetanu aviona ponuđeno da ode na rezervni aerodrom pošto je to uobičajena praksa.

– Ako pilot shvata da su meteorološki uslovi takvi da on ne može da spusti avion, dispečer mu obavezno nudi alternativnu varijantu gde bi mogao da odleti ako je već skoro dva sata leteo (iznad aerodroma). A zar se šta može prebaciti aerodromu? Odluku donosi kapetan – objasnio je Gusarov.

Obavljena preliminarna analiza

Agencija Interfaks navodi, pozivajući se na obavešten izvor, da su eksperti obavili preliminarnu analizu radio razgovora dispečera sa posadom „boinga“.

Prema rečima tog izvora, snimci razgovora su oduzeti i proučavaju se.

Prvi podaci ukazuju da je do trenutka havarije let aviona proticao uobičajeno. Glasovi članova posade su bili mirni i nisu ukazivali ni na kakve probleme u avionu do njegovog pada.