TRI NOVA POŽARA U CRNOJ GORI: Vatrena stihija preti da ugrozi kuće TRI podlovćenska sela

Vatra
Pixabay.com

Na području opštine Cetinje aktivno je nekoliko požara, a među većim je onaj u Nacionalnom parku "Lovćen", rekao je načelnik Službe zaštite i spasavanja u tom gradu Aleksandar Zuber, koji je izrazio sumnju da su tri nova požara podmetnuta.

 

– U Nacionalnom parku “Lovćen” požar je i dalje aktivan. Požari prete kućama na potezu Ćeklića i Ljubotinja. Reč je o većem broju kuća, jer su tu tri sela – naveo je Zuber.

 
On je za Televiziju Crne Gore rekao da strahuju od širenja vatre zbog vetra, kao i da, za sada, uspevaju da odbrane brojne kuće u ova tri podlovćenska sela.

Zuber kaže da se sumnja da su tri nova požara podmetnuta, ali nema informaciju da li je podnesena prijava protiv nekog zbog toga.

On smatra da je ljudski faktor uzrok tri nova požara – blizu Nacionalnog parka “Lovćen”, Ćeklići i Gornji i Donji Ulići.

Prema njegovim rečima, problem pri gašenju požara predstavlja i velika koncentracija dima.

– Zbog velike koncentracije dima, slaba je vidljivost na svim lokalitetima požarišta i u gradu, što dodatno otežava eventualne intervencije iz aviona, odnosno pomoć MUP-a iz vazduha. Sve sad zavisi od temperature vazduha i vetra – objašnjava Zuber.

On kaže da je Cetinje danima prekriveno velikom količinom dima od okolnih požara, a aktivni požari i dalje prete da ugroze kuće.

– Požari su i dalje akivni. Ekipe su na terenu, imamo problema sa tehnikom, tako da velike napore ulažemo da sve držimo pod kontrolom. Za sada, možemo reći, da je situacija kontrolisana i na nekim mestima ide ka tome da se stabilizuje. Konkretno kod Ulića, prema Kosijerima – rekao je Zuber.loading...