TRIDESET GODINA OD OPSADE SARAJEVA: Evo kako je tada govorio predsednik Aleksandar Vučić (VIDEO)

Vučić je godinama kasnije izjavio da je sve to izvučeno iz konteksta i optužio RTS da je sve namontirano u sklopu medijske hajke protiv Srpske radikalne stranke.

printscreen/youtube.com/RTS

“Pa, vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu Muslimana, pa da vidimo sme li, međunarodna zajednica ili bilo ko drugi, da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati sa srpskim narodom”, izjava je Aleksandra Vučića, koja je ušla u anale govora mržnje i ratnohuškačke retorike, a izgovorena je ne tako davne 1995. godine.

Danas se obeležava 30 godina od početka opsade Sarajeva. Rat u Bosni i Hercegovini (BiH) bio je do tada najkrvaviji oružani sukob na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata, koji je iza sebe ostavio najmanje 96.000 ubijenih ljudi, 2 miliona raseljenih lica, više od 20.000 žena koje su preživele ratno silovanje.

Terorisanje, neselektivno granatiranje i snajperska paljba od strane jedinica JNA i Vojske Republike Srpske nad građanima Sarajeva trajala je 1475 dana što predstavlja najdužu opsadu jednog grada u modernoj istoriji ratovanja.

Tokom opsade ubijeno je preko 11.000 odraslih osoba i više od 1.600 dece.

Procenjuje se da je oko 500.000 projektila ispaljeno na grad za vreme opsade, dok je zabeženo da je 22. jula 1993. godine na grad ispaljeno rekordnih 3.777 projektila.

Za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MRMKS) osuđeni su Stanislav Galić, Dragomir Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Aktuelni predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, koji je tih godina bio deo zloglasne Miloševićeve vlade, imao je da kaže par reči za skupštinskom govornicom koje su ušle u anale govora mržnje i ratnohuškačke retorike.

Samo devet dana nakon “pada Srebrenice”, 20. jula 1995. godine, Aleksandar Vučić je za skupštinskom govornicom izgovorio reči koje su zgrozile ne samo domaću, već i svetsku javnost.