TRIJUMF VOLJE NAD MRAZOM: Širom Srbije plivalo se za ČASNI KRST, najlepši prizor viđen U ZEMUNU (FOTO+VIDEO)

Danas je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika - Bogojavljenje. Većina običaja i obreda je podstaknuta željom za zdravljem, pa je bilo uobičajeno, da se onaj ko je zdrav, izjutra, pre izlaska sunca, okupa u reci. Odatle potiče i današnja praksa plivanja za Časni, Bogojavljenski krst. Veruje se da će osobu koja ga prva dohvati tokom cele godine pratiti naročita sreća.

Beta

Na zemunskom keju u Beogradu Bogojavljanski krst uzela je danas 18-godišnja Jovana Leposavić iz Beograda, devojka koja se izlečila od raka.

U Zemunu je u tradicionalnom plivanju za Bogojavljenski krst učestvovalo oko 300 plivača u prisustvu patrijarha Irineja i gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića.

Printscreen

Razdaljinu od 33 metra prvi je preplivao Lazar Makuljanin, ali niko od plivača nije hteo da uzme krst, dok Jovana nije došla do njega i uzela ga.

Ona je rekla nakon izlaska iz vode da svoju pobedu posvećuje svim svojim prijateljima koji su se lečili od raka, ali i onima koji više nisu živi.

Dvadesetpetogodišnji Pavle Dragišić prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta na Adi Ciganliji. 55 plivača skočilo je sa istim ciljem u vodu na temperaturi od tri stepena. Plivala je i jedna devojka.

Prvi do časnog krsta u Čačku student Đorđe Luković

Za takmičenje u vađenju časnog krsta iz reke Zapadna Morava u Čačku takmičilo se 149 plivača, a krst je izvadio Čačanin Đorđe Luković (23), student Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu. Luković, koji je član Vaterpolo kluba, rekao je novinarima da mu je današnje takmičenje šesto plivanje za Bogojavljenski krst.
Među takmičarima su bile i dve devojke, pet pripadnika Vosjke Srbije, kao i šest mladića iz Ivanjice koji su se takmičili za vađenje Bogojavljenskog krsta u Čačku jer u Ivanjici nije organizovano. Najmlađi učesnik bio je Pavle Mečanin koji ima deset godina.

Najmladji učesnik, student Damnjan Ilić prvi do Časnog krsta u Nišu

Beta

Student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Damnjan Ilić (19) prvi je doplivao do Časnog krsta na otvorenom bazenu Sportskog centra “Čair”. Iako najmladji učesnik Bogojavljenskog plivanja, Ilić je bio najbrži u konkurenciji 20 plivača, među kojima je bila i jedna devojka, njegova kuma Mima Stanković (25).

Ilić je rekao da je oduvek imao želju da pliva za Časni krst, ali mu je ovo mu je bilo prvo učešće.

“Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik, a kako smo svi u porodici pobožni veoma mi znači što sam uspeo da prvi stignem do Časnog krsta”, izjavio je Ilić.

On je kazao da često ide na treninge plivanja, mada nije profesionalni plivač.

Beta

Jedina dama među plivačima, student doktorskih studija Fakulteta sporta Mima Stanković kazala je da već 12 godina igra fudbal u fudbalskom klubu “Mašinac”,  a učešće u trci za Časni krst joj velika želja više godina unazad.

“Sigurno ću plivati i naredne godine, verujem da mogu da budem brža od ostalih učesnika”, izjavila je Stanković.

Prvi do časnog krsta u Pirotu doplivao učenik Đorđe Borojević iz Paraćina

Do Bogojavljenskog časnog krsta u Pirotu prvi je danas dopliao učenik Đorđe Borojević (14) iz Paraćina i poneo titulu krstonosca na zaleđenom Gradskom kupalištu pred velikim brojem građana.

“Treniram plivanje. Bilo je hladno ali je želja da se dopliva do časnog krsta bila jača od hladnoće. Želja je pobedila i veoma sam ponosan na sebe. Učenik sam škole ”Đura Jakšić” u Paraćinu. Ovde sam kod rodbine u Pirotu. Prvi put plivam za časni krst”, rekao je po izlasku iz hladne vode Borojević.

Za titulu krstonosca nadmetalo se šezdeset odvažnih plivača, među kojima su bile i dve dame.