TROPSKI DANI: Vrelo sa kišom i grmljavinom

Fontana Devojčica
Foter/swong95765 / photo on flickr

U severnim, centralnim i zapadnim predelima Srbije danas promenljivo oblačno i svežije sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a biće uslova i za jače grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnijim pljuskovima. U ostalim predelima biće sunčano i dalje veoma toplo, a na jugu i istoku i tropski toplo.

 

Duvaće slab do umeren vetar severnih pravaca. Minimalna temperatura od 16 do 22°C, maksimalna dnevna od 25°C na severozapadu do 37°C na krajnem jugoistoku Srbije, dok će u većini predela temperature biti od 28 do 32°C, na jugu i istoku do 34°C.

U Beogradu promenljivo oblačno i svežije, ali i dalje toplo. Očekuju se i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a u delovima grada biće uslova i za jače grmljavinske oluje. Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar. Minimalna temperatura 21°C, maksimalna dnevna 29°C.

U nedelju i ponedeljak promenljivo oblačno i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, naročito u nedelju posle podne i uveče kada se očekuju i jače grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnijim pljuskovima, naročito u severnim i centralnim predelima Srbije. Na jugu Srbije uglavnom pretežno sunčano i suvo.

Maksimalna temperatura u nedelju biće od 27 do 33°C, a u ponedeljak od 28°C na severozapadu do 36°C na jugoistoku Srbije.

U utorak i sredu biće sunčano i ponovo tropski toplo, samo se još posle podne na zapadu očekuje razvoj oblačnosti i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u planinskim predelima. Maksimalna temperatura biće od 33 do 38°C. Sredinom sledeće sedmice duvaće umeren do pojačan jugoistočni vetar, u košavskom području i jak, na jugu Banata sa olujnim udarima.

Biometeorološka prognoza za subotu, 18. jun

Zadržava se period sa nepovolјnim uticajem biometeorološke situacije, a najizraženije tegobe mogu osetiti osobe sa respiratornim, kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim obolјenjima. Kod meteoropata su mogući bolovi u mišićima, glavobolјa i promenlјivo raspoloženje. U saobraćaju se preporučuje dodatna opreznost.