TRUD SE ISPLATIO: Učitelj iz Indije postao milijarder zahvaljujući genijalnom izumu

Indija je ovih dana dobila još jednog milijardera, 37-godišnjaka, bivšeg učitelja iz malog sela.

printscreen/youtube.com/Future

Bajdžu Ravendran dobio je 150 miliona dolara u novoj rundi finansiranja njegove kompanije koja postoji već sedam godina, a poznata je po aplikaciji za učenje.

Time je vrednost kompanije dosegla iznos od 5,7 milijardi dolara.

Vrednost Bajdžuove lične imovine premašila je milijardu dolara, jer on sada poseduje 21 odsto deonica firme, piše Biznis Info.

U njegov projekat dosad su investirali, između ostalih, osnivač Facebooka Mark Zakerberg, kineska kompanija Tencent, Katarski investicioni fond (Qatar Investment Authority) i drugi.

Bajdžu je postao jedan od najmlađih indijskih milijardera, a njegov uspeh je još veći kada se uzme u obzir njegovo skromno nasleđe.

On je sin nastavnika matematike i fizike a odrastao je u selu Azhikode u južnoj Indiji. Kasnije je studirao mašinstvo, a rano je otkrio svoju sposobnost pomaganja drugima da uče. U slobodno vreme pomagao je kolegama u spremanju ispita.

Punio stadione

Glas o njegovim sposobnostima poučavanja se brzo širio i on je uskoro počeo da puni stadione svojim predavanjima, a učenici i studenti širom zemlje su mu se obraćali s molbom da im pomogne svojim tehnikama.

On je stoga 2011. zajedno sa jednim kolegom osnovao Byju’s Aplikaciju za učenje, online obrazovnu platformu za decu od 5 do 16 godina. Aplikacija se sastoji od interaktivnih videa, igara i kvizova, a pomaže učenicima sa svakodnevnim lekcijama i sa pripremama za ispite.

Za sedam godina postojanja aplikacija je dobila 35 miliona korisnika u Indiji, od kojih 2,5 miliona plaćaju godišnju naknadu od 145 do 290 dolara. Ovo je postala najvrednija ed-tech (obrazovanje i tehnologija) kompanija na svetu.

Planira da osvoji svet

Novi milijarder sada planira globalnu ekspanziju, a cilj su mu tržišta SAD i Velike Britanije, nakon nedavno dogovorenog partnerstva sa kompanijom Walt Disney Co.

Ravendran je kazao da će njihova saradnja pomoći deci širom sveta da uče uz pomoć omiljenih Diznijevih likova.