TRZAVICE U ODNOSU SPS-A I SNS-A? Nova vlada mogla bi da bude formirana krajem avgusta

Nova vlada mogla bi da bude formirana krajem avgusta, iako su rezultati izbora više nego jasni u pogledu većine koja će je izglasati. Konsulatcije su već počele. Predsednik Aleksandar Vučić prvu nedelju rezervisao je za stranke nacionalnih manjina i stranku SPAS.Čini se da druga nedelja nosi više neizvesnosti, zbog trzavica na realciji SPS-SNS.

printscreen/kolaž

Na sastanak sutra dolazi stranka Ivice Dačića. U danima kada socijalisti obeležavaju tri decenije postojanja, najviše se razgovara o trzavicama na realciji SNS – SPS. Posledice – jedan smenjeni savetnik, više isključenja i upozorenja.

Dugogodišnji socijalista Veljko Odalović ipak uverava – rezultati kandiduju SPS za četvorogodišnji mandat.

“Sve ovo što se dešava oko SPS i nekih gluposti i greške koje su pojedini napravili iz njima znanih razloga gde je SPS sama reagovala i rešavala te svoje probleme i to neće poremetiti duboko samouverene odnose“, smatra Odalović.

“Razgovarao sam u više navrata sa Dačićem, nemam ja problem sa tim da razgovaram sa nekim, kako da vam kažem, ja sam na to naučio svaki put je tako, SNS je kriv što su koalicioni partneri došli da sruše skupštinu, i što je ovaj nosio džoker masku na ulaz u skupštinu, ali nije on to dolazio da bi upadao u skupštinu, nego da kako reče iskontoliše situaciju, da se nasmejete i šta drugo da radite”, rekao je tim povodom Aleksandar Vučić.

Lider socijalista stranke jasan je u stavu.

U DNK Socijalističke partije Srbije nije da ruši vlast. U našem DNK je da branimo vlast. Spremni smo da pomognemo i doprinesemo državnom jedinstvu“, naglasio je Ivica Dačić.

Nesporazumi socijalista i naprednjaka ne čude ni političke analitičare.

To meni već nekako deluje kao tradicioanlno kad god se formira vlada imamo neku vrstu koškanja, nadgornjavanja. Ono što je bitno u toj poruci koju smo mogli pročitati kod Dačića pa i kod Vučića da je potrebna politička stabilnost ako vi želite političku stabilnost kontinuitet sa nekom prethodnom politikom i neki geopolitički balans da je negde Dačić viđen kao čovek koji predstavlja taj kontinuitet“, smatra analitičar Branko Radun.

Dragomir Anđelković pak kaže da je nelogično biti u vlasti i učestvovati u protestima.

Tu je Dačić potpuno u pravu i sa druge strane osnovana je ljutnja nekih ljudi u SNS, mislim da će ti šumov vrlo brzo biti prevaziđeni, meni deluje da će vlada biti vlada kontinuiteta“, kaže Anđelković.

Da li ili ne, javnost bi mogla da sazna već za nekoliko dana. Razgovor članova Srpske napredne stranke sa predsednikom Republike, ali i liderom naprednjaka, zakazan je za 21. jul.loading...