TUGA I ČEMER U HRVATSKOJ: Baka se utopila pokušavajući da spasi unuka i muža

Nepoznavanje mora, nepromišljenost i krajnje potcjenjivanje snage olujnog juga ali i valova koji su ove subote udarali o obalu na području grada Krka razlozi su gubitka jednog ljudskog života, tragedije koja je, da nije bilo nekolicine hrabrih ostrvljana mogla biti i veća.

talasi
pixabay.com

Jedna je 52-godišnja hrvatska državljanka, s područja Osijeka, ove subote izgubila život kad se, u društvu dvoje članova svoje porodice, upustila u akciju njihovog spašavanja iz valovitog mora na području krčke plaže Plav. Nešto iza 14 sati, deda i 10-godišnji unuk, gosti jednog apartmana u susedstvu spomenute plaže, nepromišljeno su se odlučili okupati u moru, uprkos krajnje nepovoljnim vremenskim uslovima. Nakon što su ušli u uzburkano more tog gradskog kupališta, istog su se trena suočili s opasnošću po svoje zdravlje i živote.

Hrabri spasioci

Veliki talasi kupače su, naime, počeli prekrivati, a morske ih struje onemogućavati u njihovim pokušajima izlaska na sigurnost obale. Zbog toga je, očito uviđajući opsanost u kojoj su se članovi njene porodice našli, nesrećna žena u odeći odlučila da skoči u more i pokuša da im pomogne. Taj čin, pokazalo se na kraju, ispostavio se kobnim jer je naposletku sama stradala, dok su dedu i unuka, nadljudskim naporima i činom vrednim istinskog divljenja, u međuvremenu na žalost više stotina metara udaljene plaže autokampa “Ježevac” uspela izvući dva radnika tog objekta.

U 14:51 sati, posredstvom službe 112, radnici JVP Grada Krka primili su dojavu o osobama u moru ispred krčkog kampa te su odmah po dojavi tri njihova radnika s vozilima u kojima je bila i oprema za tu vrstu spašavanja pohitali u taj kamperski kompleks, rekao je Dinko Petrov, zapovednik krčke profesionalne vatrogasne službe. Po dolasku u kamp ispostavilo se da su dva hrabra radnika, uz teške muke u izbegavnaju stena na koje ih je uzburkano more bacalo, uspela iz mora izvući dve muške osobe – dedu i unuka te da su se odmah potom bacili i na pokušaje spašavanja treće osobe, nesrećne žene koju je uzburkano more puvuklo dalje od obale.

Šef krćkih vatrogasaca rekao je da je u nastojanju spašavanja nesrećne žene opasnost pretila i samim spasiocima s ciljem njihovog “izvlačenja” na sigurno, u more na kraju uskočio i jedan od trojice krčkih vatrogasaca.

Reanimacija nije uspela

Uz pomoć ostatka posade s kopna i konapa koje su im s stena uspeli dobaciti radnici kampa i vatrogasac uz tešku su se muku uspeli dočepati obale, zajedno sa utopljenicom kojoj, pokazalo se nakon pokušaja njene reanimacije, nažalost više nije bilo spasa. U međuvremenu dok je akcija spašavanja trajala, na poprište tragedije stigla su i dva tima krčke medicinske pomoći ali, nažalost, niti njihova nastojanja vraćanja u život nesrećne žene nisu urodila plodom, ispričao je prvi čovek krčkih vatrogasaca, ne skrivajući svoje divljenje ljudima koji su, ugrozivši vlastite živote, pomogli da ova tragedija ne bude i znatno veća.loading...