Tuga i sramota! Beogradska tvrđava na listi SEDAM NAJUGROŽENIJIH SPOMENIKA EVROPE (VIDEO)

Europa Nostra, glas civilnog društva Evrope posvećen kulturnom i prirodnom nasleđu, i Institut Evropske investicione banke, objavili su listu “7 Najugroženijih” spomenika kulture Evrope 2020.

Promo

Stručnjaci Evropa Nostre i Instituta Evropske investicione banke posetiće svaki od sedam lokaliteta zajedno sa organizacijama koje su nominovale ove spomenike kulture i sastati se sa ključnim interesnim stranama.

Timovi stručnjaka različitih disciplina ponudiće stručne savete, identifikovati moguće izvore finansiranja i pomoći u mobilizaciji široke podrške kako bi se ovi lokaliteti očuvali. Uz to, formulisaće i komunicirati niz preporuka za buduće delovanje.

  • Beogradska tvrđava sa okruženjem, SRBIJA

Autentičnost i integritet ove impresivne tvrđave – koja je na Tentativnoj listi UNESCO kao deo najveće pan-evropske nominacije za svetsko nasleđe, Granice rimskog carstva – ugrožena je štetnim projektom izgradnje žičare (gondole).

  • Narodno i eksperimentalno pozorište, Tirana, ALBANIJA

Jedan od najznačajnijih primera moderne italijanske arhitekture 1930ih, koji je jedan od najvažnijih centara izvođačkih umetnosti i kulture u Albaniji, suočen je sa planom rušenja.

  • Zamak Jezeri, Horni Jiretin, ČEŠKA

Barokni zamak, u kome je Betoven izvodio Treću simfoniju 1804., u degradiranom je stanju.

  • Zamak Samecano, Toskana, ITALIJA

Spektakularno ukrašen 19-vekovni zamak u Toskani žrtva je urušavanja, vandalizma i nebrige.

  • Y-blok, Vladina četvrt, Oslo, NORVEŠKA

Modernistička zgrada građena 1960ih, sa ikoničnim Pikasovim muralima, oštećena tokom terorističkog napada 2011, planirana je za rušenje.

  • Zombierki elektrana, Bitom, POLJSKA

Modernistička elektrana iz 1920. ugrožena je rizikom od rušenja, uprkos mnogim pokušajima da se lokalitet pretvori u mesto za kulturu i kreativne industrije.

  • Plečnikov Stadion, Ljubljana, SLOVENIJA

Jedna od najranijih zgrada ovog tipa u Evropi, sagrađena 1925. po dizajnu poznatog arhitekte Jože Plečnik, u opasnosti je zbog neadekvatnog razvojnog plana.

Beogradska tvrđava, ikonični simbol Beograda, ugrožena je štetnim projektom izgradnje žičare (gondole) Kalemegdan-Ušće koji bi drastično ugrozio integritet i autentičnost ovog kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Beogradska tvrđava je jedan od najvažnijih kulturnih dobara u Republici Srbiji. Tvrđava sa kulturnim predelom koji je okružuje svedoči o brojnim civilizacijama koje su naseljavale prostore Balkana od Neolitskog perioda do danas, i čuva svedočanstva o Keltima, Rimskom carstvu, Vizantijskom carstvu, kao i Ugarskoj, Bugarskoj i Srpskoj srednjovekovnoj državi, te Osmanskom carstvu i Austrougarskoj monarhiji.

Beogradska tvrđava sa Antičkom Singidunumom nalazi se na Tentativnoj listi za upis na UNESKO Listu svetske baštine u okviru naveće pan-evropske nominacije u istoriji – nominacije Granice Rimskog carstva. Park Kalemegdan, koji se nalazi na tvrđavi i koji je zaštićen zakonom, omiljeno je mesto za šetnju Beograđana, a njegova izvanredna pozicija pruža prelepe – takođe zakonom zaštićene – vizure na ušće Save u Dunav.“

Evropa Nostra Srbija nominovala je Beogradsku tvrđavu sa okruženjem na listu „7 najugroženijih“ 2020, nakon meseci javne peticije i kampanje protiv gradnje žičare (gondole) Kalemegdan-Ušće vođene od strane brojnih strukovnih organizacija, udruženja građana, obrazovnih i naučnih ustanova koje se bave nasleđem u Srbiji.

U sklopu kampanje, delegacija stručnjaka Evropa Nostre boravila je u Beogradu u maju 2020, nakon čega je sastavila Stručni izveštaj objavljen krajem jula 2020, zalažući se za celovito očuvanje Beogradske tvrđave.

Program “7 Najugroženijih” sprovodi Evropa Nostra, najveća panevropska mreža u oblasti nasleđa, u partnerstvu sa Institutom Evropske investicione banke, a uz podršku programa Kreativna Evropa  Evropske Komisije.

Ovo je jedini program posvećen borbi za ugroženo nasleđe na tlu Evrope, pokrenut 2013. sa ciljem da doprinese očuvanju vrednog evropskog nasleđa koje je trenutno ugroženo nebrigom, nedostatkom sredstava, vremenskim i drugim nepogodama ili neadekvatnim investicionim projektima.

Program obezbeđuje stručnu i zagovaračku podršku, i doprinosi mobilizaciji lokalne i međunarodne javnosti u očuvanju kulturnog nasleđa. Više informacija o pozitivnim rezultatima programa možete pronaći ovde.