TURSKA POSLE PUČA: Čeka se objava Erdoganove “važne odluke”

Erdogan
Printscreen/Youtube

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je predsedavao sastankom Nacionalnog bezbednosnog veća u Ankari koji je trajao pet sati.

 

Erdogan je došao u prestonicu Turske, prvi put od pokušaja državnog udara, i kako je najavio nedavno u Istanbulu, nakon sastanaka će saopštiti “važnu odluku”. Turski predsednik nije izneo nikakve detalje u vezi sa najavljenom odlukom.

Ovo je prvi sastanak Nacionalnog bezbednosnog veća od pokušaja puča 16. jula, a sastanak Erdogana i visokih vojnih zvaničnika i ministara održan je u predsedničkoj palati u Ankari. Nakon toga, Erdogan bi trebalo da održi sednicu vlade.

Režim Redžepa Erdogana smenio je u protekla 72 sata 49.321 osobu nakon neuspelog pokušaja vojnog puča u zemlji. Kako je naveo Hurijet, velikom čistkom su obuhvaćena ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, obrazovanja, socijalnih pitanja, finansija, kao i kabinet premijera, obaveštajna služba MIT i direktorat za verska pitanja. 

Uhapšeno je na hiljade ljudi, a turski predsednik danima pominje i mogućnost ponovnog uspostavljanja smrtne kazne koja je zvanično ukinuta 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Turske vlasti su danas zvanično optužile 99 od ukupno 360 generala svoje vojske za učešće u prošlonedeljnom pokušaju vojnog puča. Još 14 generala, protiv kojih optužnice još nisu podignute, i dalje su u pritvoru.

“Vikiliks” je sinoć, uprkos hakerskom napadu koji je odložio objavu dokumenata o Turskoj, izneo u javnost prvi deo od ukupno oko 300.000 mejlova i 500.000 dokumenata vladajuće turske stranke Partije pravde i razvoja (AKP).

Mejlovi datiraju od 2010. godine pa do nedelju dana pred neuspeli pokušaj vojnog puča u Turskoj. Turska je blokirala pristup sajtu “Vikiliks” u toj zemlji nakon što su oni objavili prvi deo od gotovo 300.000 mejlova vladajuće AKP stranke. Opširnije u posebnoj vesti.

Podsetimo, u noći 16. jula pokušan je vojni puč u Turskoj, sa glavnim sukobima koji su se odvijali u Ankari i Istanbulu. Tursko državno vođstvo je u međuvremenu objavilo da je puč ugušen, a prema poslednjim informacijama 290 ljudi je tokom njega ubijeno, a 1.440 osoba je ranjeno.