TURSKI SUD DONEO ISTORIJSKU ODLUKU: Jedan od najposećenijih muzeja ponovo postaje džamija

Turski sud poništio je u uredbu iz 1934. godine kojom je istanbulska Aja Sofija pretvorena u muzej i utrla put preobražaju zgrade u džamiju uprkos međunarodnim upozorenjima protiv takvog poteza. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je dekret o toj odluci.

Wikipedia/Arild Vågen

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predložio je vraćanje statusa džamije građevini koja se nalazi na listi svetske baštine Uneska, jednom od ključnih mesta i vizantijske hrišćanske i muslimanske osmanske imperije, a sada jednog od najposećenijih spomenika u Turskoj.

SAD, Grčka i crkveni lideri bili su među onima koji su izrazili zabrinutost zbog promene statusa građevine iz 6. veka, pretvorene u muzej u prvim danima moderne sekularne turske države pod vođstvom Mustafe Kemala Ataturka.

– Zaključeno je da se aktom o nagodbi dodeljuje status džamije i njena upotreba na drugi zakonski način nije moguća – navodi se u presudi Državnog saveta, najvišeg turskog administrativnog suda.

Sud je naveo da je odluka vlade iz 1934. godine, kojom je Aja Sofija prestala da se koristi kao džamija i definisala njenu upotrebu kao muzej, nije u skladu sa zakonom.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisao je dekret o vraćanju istanbulske Aja Sofije u džamiju.

Asocijacija koja je pokrenula sudski slučaj koji traje 16 godina, saopštila je da je Aja Sofija vlasništvo otomanskog vođe koji je 1453. zarobio grad i pretvorio već 900 godina staru vizantijsku crkvu u džamiju.