TUŽILAŠTVO U PRIŠTINI IMA DOKAZE? Uhapšeni Srbi povezani sa ubistvom Olivera Ivanovića

Specijalno tužilaštvo Kosova ima dokaza da su trojica Srba, pritvorena pod sumnjom da su učestvovali u ubistvu Olivera Ivanovića, usko sarađivala u izvršenju zločina, piše današnja Koha ditore.

Kosovska Mitrovica
Wikipedia

Prema spisima Tužilaštva i suda, u koje je Koha imala uvid, Marko Rosić, Nedeljko Spasojević i Dragiša Mirković, sumnjiče se za tri krivična dela – teško ubistvo, otkrivanje službene tajne i nezakonito držanje oružja.

– Nazivi ‘Roske’ i ‘Ljimar’ su koristili dvojica osumnjičenih za učešće u ubistvu Olivera Ivanoviča i odavanje službene tajne. Njih dvojica zajedno sa drugom dvojicom su uhapsile pre nekoliko dana kosovske vlasti, ali su samo njih trojica zadržana u pritvoru – piše Koha ditore, pozivajući se na dokaze tužilaštva.

Glavni osumnjičeni među uhapšenima je Nedeljko Spasojević koji je bio istražitelj u policiji na severu Kosova od 2013. godine i veruje se da je usko sarađivao sa za sada nepoznatim izvršiocem ubistva Ivanovića.

To je, kako Tužilaštvo veruje, uradio tako što je uklonio smetnje i olakšavao osumnjičenima da pobegnu s lica mesta službenim vozilom policije.

Takođe se, kako piše Koha, sumnja da je Spasojević pomogao da pokrenu vozilo, iz kojeg je, kako se sumnja, izvršeno ubistvo i zajedno s dvojicom pripadnika policije koji su bili na licu mesta olakšao osumnjičenima da pobegnu.

– Time Spasojević nije izvršio svoje policijske obaveze i dužnosti na licu mesta. Nije stao da obezbedi mesto događaja iako je naišao na neovlašćena lica koja su slikala i oštetila moguće dokaze. Ovo su razlozi zbog koji postoji osnovana sumnja da je imenovani izvršio krivično delo teško ubistvo – piše u spisima tužilaštva.

U spisima predmeta stoji i da je prilikom pretresa kuće Spasojevića policija pronašla automatsku pušku A47 (kalašnjikov), šaržere i 106 metaka, jednu ručnu bombu, jedan komad pancira, sve to bez dozvole.

“Roske”, odnosno Marko Rosić, prema tužilaštvu, sumnjiči se zbog pisma koje je pronađeno u Ivanovićem džepu i u kojem je registarski broj vozila KM -014 FZ, džipa “Sante Fe” crne boje.

To vozila pripada porodici Rosić i njime je prema tužilaštvu i posle ubistva praćen brat ubijenog, Miroslav Ivanović.

Za trećeg osumnjičenog Dragišu Mirković “Ljimana”, koji je takođe pripadnik policije Kosova na severu, veruje se da je sa lica mesta davao informacije za ljude van Kosova, odnosno jednom policijskom zvaničniku Srbije.