U AMERICI NAPETO: Isplivale Bajdenove zataškane afere – hoće li rezultati izbora biti opozvani?

Ponovo se pokreće slučaj Ukrajine i ucenjivanja tamošnjih vlasti zbog sumnjivih poslova sina novoizabranog predsednika.

printscreen/youtube.com/Fox News

Novoizabrana članica Kongresa iz redova Republikanske partije Mardžori Tajler Grin rekla je u sredu da planira da podnese tekst impičmenta protiv novog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena, i to prvog dana kada preuzne dužnost šefa države.

Ona je tokom gostovanja za Newsmax kazala da planira da 21. januara pokrene meru opoziva Bajdena, i to dan posle njegove inauguracije.

Želim da objavim u ime američkog naroda da moramo da se pobrinemo da naši lideri snose odgovornost. Ne možemo da imamo predsednika SAD koji je voljan da zloupotrebi moć i može biti lako potkupljen od stranih država, kineskih kompanija, ukrajinskih kompanija, tako da ću 21. januara podneti zahtev za impičment Džoa Bajdena – kazala je Grinova.

Kako prenosi The Hill, ona nije navela po kojim članovima će optužiti Bajdena. Međutim, ona je u intervjuu pomenula razgovor da je Bajden, dok je bio potrepdsednik SAD, pretio Ukrajini da neće odobriti pozajmicu ukoliko se ne smeni tadašnji glavni tužilac Viktor Šokin.

Šokin je u to vreme vodio istragu protiv osnivača gasnog giganta Burisma Holinds, kompanije u kojoj je Bajdenov sin, Hanter Bajden, još od 2014. godine imao funkciju u upravnom odboru.

Prema pisanju američkih medija, SAD su pretile da neće odobriti oko milijardu dolara pozajmicu ukoliko Šokin ne bude smenjen sa funkcije glavnog tužioca.

Ta poruka Bajdena navodno je dostavljena rukovodiocima u Kijevu, a novoizabrani predsednik SAD je podsetio na taj događaj 2018. godine tokom konferencije Saveta za spoljne odnose.