Otvorena je prva outlet prodavnica hrane.

U Hrvatskoj, tačnije u Zgrebu, je počeo sa radom “Food Outlet”, prva prodavnica ovog tipa koja se specijalizovala za prodaju hrane.

Na policama ove prodavnice prodavaće se višak robe proizveden u fabrikama, proizvodi kojima uskoro ističe rok trajanja, kao i oni kojima ne valja ambalaža ili su oštećeni tokom procesa prozvodnje.

Osnovni motiv za otvaranje ovakve prodavnice jeste da se spreči ili makar smanji bacanje hrane. Samo u Hrvatskoj godišnje propadne 400.000 tona hrane, a ne svetskom nivou ta cifra iznosi oko 1.3 miljarde tona, što predstavlja gotovo trećinu proizvedene hrane.

Mario Žamboki , koji je idejni tvorac ovog projekta, izjavio je:

– Želimo da promenimo svest ljudi da nije dobro hranu bacati iz više razloga, od kojih je najvažniji razlog zagađivanje okoline. Fud autlet trgovine će biti mesta gde će se kupovati hrana, sredstva za čišćenje, higijenu i slično po puno povoljnijoj ceni minimalno od 50% do 90% od uobičajene cene.

U budućnosti je planirano da se još ovakvih outleta otvori širom Hrvatske. Na zagrebačkoj Trešnjevici trebalo bi da se otvori fud autlet u većem prostoru, a a zanimljiv novitet je i mobilna trgovina koja je u planu za proleće sledeće godine.loading...