“U Batajnici trenutno ima 900 pacijenata” Lončar o ozbiljnosti korona situacije i novim merama vlade

Vakcinacija protiv zarazne bolesti lovid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.

Printscreen Youtube/RTS

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da su mere donete na osnovu dosadašnjih podataka i rezultata i da su one jedino rešenje da se sačuvaju životi i zdravstveni sistem.

Nove mere donete su da bi se smanjio broj zaraženih, da bi se prekinulo širenje zaraze, i molim sve da to imaju na umu. Do pre sedam dana smo možda bili u prilici da pričamo šta i kako, danas nismo – rekao je Lončar.

Oštije mere su, kako je pojasnio ministar, donete na osnovu dosadašnjih rezultata i podataka kao jedino rešenje. On je zamolio građane da ne gube vreme na polemike, već da se usredsrede na poštovanje mera i da se vakcinišu kako bi se smanjio broj zaraženih, i kako bismo što pre ušli u “bezbedniju zonu”.

Lončar je posetio i pacijente u kovid bolnici u Batajnici, a, kako je izjavio, dolaziće jednom nedeljno.

U Batajnici trenutno ima 900 pacijenata, ovde radi više od 800 lekara i medicinskih sestara, uz spremačice, pomoćno osoblje… Hteo sam provedem jedno vreme s njima i dolaziću jednom nedeljno, da čujem šta još možemo da uradimo da im pomognemo – rekao je ministar.

Svi oni koji ne veruju da postoji korona virus, poručio je Lončar, koji smatraju da ne treba da se vakcinišu, niti da se pridržavaju mera, onog trenutka kada bi videli kako izgleda borba za život shvatiti bi da nisu u pravu.

Kada bi videli videli jednog mladog pacijenta, za kojeg je potrebno šest do osam ljudi da bi ga okrenuli u položaj koji zahteva, pa još više puta dnevno… Da ne pričamo kako je ljudima u skafanderima, u svoj opremi, kako izgleda spasavati ljudske živote, promenili bi mišljenje. Situacija ne može ni da se opiše. Nastavićemo da se borimo dalje, da na sve načine pomognemo ljudima. Dajte da se urazumimo, da spasemo zdravstveni sistem, da se vratimo u normalu, da se posvetimo i nekovid pacijentima – rekao je Lončar.

Dr Stevanović: Moramo poštovati mere

Broj zaraženih korona virusom i pregleda u ambulantama stalno raste, kao i broj pacijenata koji zahtevaju lečenje u bolnicama, čak 30 odsto pregledanih u trijažnoj ambulanti Infektivne klinike zahteva hospitalizaciju odmah, saopštio je direktor Infektivne klinice KCS dr Goran Stevanović.

Rast brojki je danak nepoštovanju mera i tome što smo jedna od najsrećinih zemalja u Evropi po dostupnosti vakcina i mogućnosti da se vakcinišemo, a neki su zaboravili da moraju da se poštuju mere i pored toga, dok se ne stekne imunitet – rekao je Stevanović koji je sa ministrom zdravlja obišao kovid bolnicu u Batajnici.

Dr Stevanović dodaje da se moramo strogo pridržavati epidemioloških mera do tada jer broj obolelih smanjuje potencijal za vakcinaciju, jer da bi neko primio vakcinu treba da bude zdrav.

Koje mere su do ponedeljka na snazi

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19, predložio je mere za suzbijanje epidemije koje će biti na snazi od 17.do 21. marta.

Dakle, do ponedeljka, biće zatvoreni svi ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, tržni centri, prodavnice, osim prodavnica prehrambene delatnosti, bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport… Takođe, šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

Mere zatvaranja ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice…

Objekti na koje se ovo ograničenje rada u narednim danima ne odnosi i kojima je dozvoljeno da rade i tokom vikenda:
  • Apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke.
  • Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi…
  • Samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat – kiosci i trafike.
  • Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji, stolarskih radnji, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja …
  • Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva.
  • Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu.
  • Sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.