U BEOGRADU ĆE IH NIĆI JOŠ 53: Postavljena prva fontana u nizu, EVO GDE JE I KAKO IZGLEDA (FOTO GALERIJA)

Fontana je napravljena od aranđelovačkog mermera.

Beograd Fontana Vreme
Beta

Fontana i česma koja se nalazi na raskršću ulica Gospodske i Lagumske u pešačkoj zoni centralnog Zemuna puštena je danas u rad. Time je ovaj javni prostor upotpunjen i oplemenjen sadržajem koji je tu bio planiran, a Zemun i Beograd dobili su još jednu vrednu savremenu skulpturu u javnom prostoru, istakao je glavni urbanista Milutin Folić.

On je dodao da postoji plan prema kojem će se tokom tekuće godine postaviti još nekoliko fontana i savremenih skulptura.

Ideja je da se većina ovih fontana uradi u saradnji sa najistaknutijim umetnicima, a jedna od njih je i skulptura „Tripod“ Koste Bogdanovića koja će u saradnji sa NIS-om biti postavljena na kružnom toku kod Bogoslovije. Ispod skulpture će biti vodena površina, umirena fontana u kojoj će se skulptura ogledati – precizirao je Folić.

Profesor Fakulteta likovnih umetnosti Nikola Šuica rekao je da ova fontana predstavlja mnogostruko umetničko i urbano dostignuće koje daje signal prolaznicima da treba da predahnu i u tome ih navodi da pogledaju prema Gardošu koji se sagledava kroz Lagumsku ulicu.

Urađena je u aranđelovačkom mermeru plavi tok. Za ovu vrstu meremera geološka svojstva promena boje su svojevrsna zagonetka, gruba i rudimentarna svetlosiva pod nalivanjem i protokom vode dobija i simbolično plavetilo – rekao je Šuica.

Prema njegovim rečima, ovo ostvarenje je sačinio Dušan Petrović, profesor vajatrsva na
beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti. Kako je dodao, U ovom zamišljenom i za građane i posetioce funkcionalnom spomeniku, uspeo je da ostvari splet mermera plavi tok i brižljivo centriranih mesinganih malenih izvorišta za proticanje vode na svim nivoima strukture.