U Beogradu niče Ikea, evo GDE I KAKO napreduju radovi

Ikea
beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas, zajedno sa glavnim gradskim urbanistom Milutinom Folićem, predsednikom opštine Voždovac Aleksandrom Savićem i regionalnim direktorom za razvoj kompanije „Ikea” Vladislavom Lalićem, radove na izgradnji robne kuće „Ikea“ na auto-putu Beograd–Niš kod Bubanj potoka.

 

Mali je tom prilikom poručio da je ova investicija veoma važna, ne samo zbog vrednosti od 70 miliona evra već i zbog novih radnih mesta i činjenice da na projektu rade isključivo domaće kompanije.

– Realizacija ove investicije počela je u aprilu ove godine. Robna kuća „Ikea” je nešto što smo čekali deset godina, radovi teku po planu, a vrednost investicije je 70 miliona evra. Ovde će 300 građana Beograda i okoline dobiti posao. Za nas u Gradu Beogradu je veoma važno da se rokovi ispoštuju i da u junu ili najkasnije krajem jula ova robna kuća bude otvorena. Većina investicija u Beogradu su pokretači drugih investicija i projekata, pa nas tako izgradnja robne kuće „Ikea” motiviše da završimo deo vodovodne mreže Makiš–Mladenovac, naplatnu rampu kod Bubanj potoka i obilaznicu od Bubanj potoka do ostružničkog mosta – rekao je Mali.

On je precizirao da se pomenuti radovi dešavaju ubrzano i da će deo grada u blizini robne kuće „Ikea” izgledati potpuno drugačije kada sve bude završeno.

– Beograd na vodi, fabrika „Meita” u Obrenovcu, ritejl-park u Borči, ritejl-park koji počinje da se gradi u Rakovici, sve to menja naš grad i zbog toga moramo da budemo još bolji. Nas u Gradu Beogradu ovakve investicije „teraju” da radimo na asfaltiranju ulica, na kanalizaciji, vodovodu i novim obilaznicama. To je prava slika grada koji se razvija – poručio je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, radovi na naplatnoj rampi Bubanj potok teku po planu i očekuje se da budu završeni do maja sledeće godine.

– Radovi na vodovodnoj mreži Makiš–Mladenovac stajali su 15 do 20 godina, a sada imamo situaciju da je 1. jun rok za završetak. Tada će ceo ovaj plac na kojem se nalazi gradilište robne kuće „Ikea” moći da se priključi na vodovodnu mrežu. Čitav ovaj kraj, zemljište u okolini koje je sada slobodno, sigurno će biti predmet novih investicija kada radovi na izgradnji robne kuće „Ikea” budu gotovi. Sve to zapošljava našu građevinsku industriju, zapošljava radnike koji rade na objektima, a konačno i građane kada se objekti otvore i počnu sa radom – dodao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da u ovom trenutku u Beogradu postoji oko 500 gradilišta, ali da je „Ikea” simbol i da zbog toga sve mora biti urađeno po planu.

– Jedan od prvih sastanaka koje sam imao kao gradonačelnik Beograda bio je upravo sa gospodinom Lalićem iz „Ikee”. Nije mi bilo jasno zbog čega je taj projekat stajao deset godina. Pronašli smo rešenja za infrastrukturu, za ulaganja Grada Beograda i investitora, za plan detaljne regulacije i sve to je pravi primer kako se treba ophoditi prema investitoru – zaključio je Mali.

Regionalni direktor za razvoj kompanije „Ikea” Vladislav Lalić naglasio je da je gradonačelnik upoznat sa statusom radova, i istakao da paralelno sa izgradnjom teku i pripreme za otvaranje.

– Naša dinamika je takva da idemo malo ispred rokova, što nas posebno raduje. Nadamo se da ćemo u predstojećem periodu nastaviti tim ritmom. Ovaj objekat će biti sagrađen po najsavremenijim standardima i principima održivog razvoja i energetske efikasnosti, na šta smo jako ponosni. Već smo zaposlili 50 ljudi, a krajem tekuće i početkom naredne godine ovde će posao naći još 250 ljudi – rekao je Lalić, koji je precizirao da je bruto površina robne kuće 35.300 kvadratnih metara, kao i da će kapacitet parkinga biti 1.375 vozila.loading...