U blizini Hrvatske trenutno se odigrava JOŠ JEDNA KATASTROFA (VIDEO)

Veća grupa migranata koja je boravila u kampu Lipa i dalje čeka premeštanje na novu lokaciju. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kazao je kako će migranti iz kampa Lipa kod Bihaća biti prebačeni u bivši objekat Oružanih snaga BiH na Bradini. Međutim, za njihov smještaj nema saglasnosti lokalnih vlasti niti meštana.

Printscreen Twitter/@N1infoSA

Načelnik Konjica Osman Ćatić je rekao da “ne vjeruje nikome i da se može raditi o nekoj igri”, dok su se meštani Bradine okupili i dežurali ispred bivšeg objekta OSBiH.

Šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter Van der Auveraert kazao je kako je situacija u vezi sa migrantima užasna, te da timovi IOM-a zajedno sa danskim Većem za izbeglice pružaju humanitarnu pomoć.

“Operacija državnih vlasti BiH za premeštanje migranata s bivše lokacije Lipa u novi privremeni centar Bradina zaustavljena je zbog lokalnog otpora”, rekao je šef misije IOM-a u BiH.

Ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Slađan Bevanda uputio je pismo Ministarstvu sigurnosti BiH u kojem je naveo kako MUP HNŽ-a nije u mogućnosti angažirati policijske službenike i preuzeti pratnju autobusa s migrantima koji bi trebali biti prebačeni iz Bihaća u kasarni u Bradini kod Konjica.

U svom pismu ministar Bevanda navodi kako je odluka da se oko 800 migranata iz Bihaća prebaci u HNŽ u suprotnosti sa zaključkom Skupštine HNŽ-a iz januara ove godine u kojoj se traži koordinacija svih aktivnosti koje se odnose na migrante s merodavnim telima i organima jedinica lokalne samouprave u HNŽ-u.

Ekipa N1 bila je u kasarni Bradina. U njoj nema grejanja, niti su predviđene kupaonice. Kasarna ima 37 prostorija uključujući i kupatila sa umivaonikom i čučavcima. Ovde je pre bio nastavno regrucioni centar gde je vojska boravila. Smatra se neperspektivnom imovinom jer Oružanim snagama Bosne i Hercegovine nije potrebna.