U ČETVRTAK NOVA PROCENA KRIZNOG ŠTABA: Evo šta to znači za POSTOJEĆE MERE

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 5.471 osobe od testiranih 18.528 uzoraka. Borbu sa kovidom izgubilo je 39 ljudi.

Pixabay.com/Kolaž

Raste i broj osoba na bolničkom lečenju i na respiratorima, odnosno hospitalizovano je 7.205 osoba, od kojih je na respiratorima 276 pacijenata.

I dalje je najviše pozitivnih u Beogradu – 1.406. Posle Beograda, najviše novozaraženih imaju Novi Sad – 311 i Niš – 302. Slede Kraljevo sa 129, Kragujevac sa 123, Subotica sa 107, Zrenjanin, Pančevo i Novi Pazar sa po 101 novim pacijentom.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS da još uvek postoji tendencija uspona broja pozitivnih i umrlih.

Tiodorović kaže da će se u četvrtak napraviti ponovo procena situacije pa će se videti šta dalje. Ističe da vrlo oprezno treba pristupati popuštanju mera.

“Ipak smo se danas opredelili da ne menjamo mere, da u četvrtak napravimo ponovo procenu pa da onda vidimo šta dalje”, rekao je.

Ističe da vrlo oprezno treba pristupati opuštanja mera. Na pitanje da li to znači da do kraja nedelje nema opuštanja mera, rekao je da bi on sačekao.

Kaže da je medicinski deo Kriznog štaba stalno u kontaktu i da može da se desi da narednih dana bude bolja situacija, iako on nije optimista, a njegove kolege još manje. Dodaje da postoji zaravljnjenje u Beogradu i Vojvodini.

U Srbiji je više od milion osoba primilo obe doze vakcine, saopšteno je iz Vlade Srbije. Ukupno je izvršeno 2.420.995 vakcinacija, a 1.006.012 revakcinacija. Virusolog Ana Banko rekla je za RTS da je jedino rešenje za kraj pandemije vakcinacija.

Govoreći o tome da li virus koji mutira može da ugrozi proces imunizacije, podseća da su mutacije virusa njegova prirodna pojava.

“Ne mogu da kažem da ne može da ugrozi proces vakcinacije, u ovom trenutku ga ne ugrožava, ali što duže virus cirkuluiše u polulaciji, on ima previše domaćina i prilika da mutira i dajemo mu u stvari previše prilika da stvori onaj tzv. mutant koji bi potncijalno bio otporan na vakcinu”, istakla je Banko.