U četvrtak sastanak Nikolića i Vučića sa srpskim liderima iz Bosne

Predsedništvo
Printscreen RTS

Povodom odluke Saveta za sprovođenje mira u BiH predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je sinoć na hitne konsultacije premijera Aleksandra Vučića. Sastanku su se pridružili ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović i Nela Kuburović.

 

Sastanak predsednika Republike i premijera, koji je počeo sinoć oko 20.30 u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika na Andrićevom vencu, završen je posle dva sata – nakon što je za četvrtak dogovoren susret Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića sa srpskim liderima iz Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Zaključke sastanka novinarima je preneo šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je prisustvovao razgovoru.

Dačić je, u izjavi novinarima, rekao da je predsednik Nikolić pozvao predsednika Vlade na konsultacije povodom situacije u regionu, to jest “povodom određenih odluka koje se tiču BiH, i Republike Srpske”.

– Sastanku su se kasnije pridružile ličnosti državnog rukovodstva, detaljno je analizirana situacija koja se tiče bezbednosti i regionalne stabilnosti. Razmatrano je o našim vitalnim nacionalnim i državnim interesima. Dogovorene su, preduzimaće se i preduzimaju se mere na zaštiti naših interesa. Građani Srbije mogu da budu spokojni i da znaju da neće biti ugrožena bezbednost i stabilnost naše zemlje, a nadamo se i u regionu – rekao je Dačić.

Dodao je da je na sednici usaglašeno da se održi sastanak Nikolića i Vučića sa srpskim liderima iz BiH i RS na kojima će se razmotriti aktuelna situacija i eventualno dalji koraci.

– Želim da ponovim da smo mi zainteresovani i da je od interesa za sve da se sačuva bezbednost i stabilnost u regionu – poručio je Dačić.

Predsednik Nikolić je premijera Vučića pozvao na hitne konsultacije, nakon što su ambasadori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u BiH pozvali vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike jer će to, kako tvrde, destabilizovati BiH.

Sastanak predsednika i premijera je prvo bio “u četiri oka”, da bi mu se kasnije priključilo i nekoliko ministara Vlade Srbije – šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ministar policije Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuburović.

U zajedničkoj izjavi ambasadora Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u BiH stoji da je potvrđeno da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće, kao i da entiteti moraju poštovati odluke institucija BiH.

Premijer Vučić je ranije rekao da će u slučaju da visoki predstavnik Valentin Incko zabrani referendum u RS, sazvati sastanak sa državnim rukovodstvom i predstavnicima političkih partija Republike Srpske.

Ambasador Rusije Petar Ivancov rekao je da je Rusija izdvojila mišljenje o tekstu zajedničke izjave jer smatra problematičnim to što se traže ustupci isključivo od Republike Srpske, umesto da se poziva na dijalog.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da Rusija već izvesno vreme neselektivno podržava sve što dolazi iz Republike Srpske.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da ga Savet za sprovođenje mira ne interesuje, dok je premijerka RS Željka Cvijanović ocenila da je Savet u funkciji bošnjačke politike.

Prema odluci Narodne skupštine Republike Srpske, referendum bi trebalo da se održi 25. septembra.

Referendumsko pitanje glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?”