U CRNOJ GORI NAPETO PRED PRAZNIKE: “Biće insceniranih incidenata za Božić”

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da se unapred ograđuje od svih mogućih incidenata koji bi mogli da budu inscenirani oko Badnjeg dana i Božića sa ciljem kompromitacije mirnog hrišćanskog otpora u Crnoj Gori i dodala da o tome do mitropolije stižu "pouzdana obaveštenja".

Beta

“Crkva ne poziva niti će pozivati na nasilje bilo kakve vrste, ali će pokazati odlučnost u odbrani svojih svetinja i večnog ljudskog dostojanstva. Odgovornost za razbuktavanje podela i deoba leži na onima koji su, bez prihvatanja istinskog dijaloga, doneli nakaradni, antiustavni i diskriminatorski ne-zakon o otimanju hramova i crkvene imovine SPC. Na svakome je pravoslavnom verniku, s druge strane, odgovornost da ne nasedne na tu provokaciju i da se s ljubavlju odnosi prema svim ljudima, po ugledu na Gospoda našega Isusa Hrista”, navodi se u saopštenju Episkopskog saveta mitropolije.

Sa sastanka kod hrama Svetog Đorđa u Podgorici, Episkopski savet je naveo da snažno hrišćansko i narodno jedinstvo u Crnoj Gori pokazuje čvrstu rešenost crkve i vernika da ne dozvole politizaciju tog pitanja sa bilo koje strane.

“Veoma je važno da tako i ostane i da se nikako ne dopusti da iko instrumentalizuje crkvu za bilo kakve političke ili ideološke interese”, navedeno je u saopštenju.

Savet je dodao da je crkva osnovala medjunarodni ekspertski tim čiji je mandat da, u saradnji sa domaćim pravnim timom, zastupa interese crkve na teritoriji Crne Gore i pred relevatnim medjunarodnim institucijama.