U DRŽAVAMA OKO SRBIJE KORONA PRAVI HAOS: Šta nas čeka? Prve mere koje mogu da se uvedu BIĆE OVE

Dok se region "guši" u korona brojkama, i u Srbiji ta cifra polako, ali sigurno, počinje da raste. Za sada nije dramatična, ali to se može promeniti.

Pixabay.com/Kolaž

Za samo jedan dan brojka je u Srbiji skočila za sto, a taj trend će se nastaviti, upozoravaju danima epidemiolozi koji su rekli da ne bi začudilo da u Srbiji bude i 500 novozaraženih dnevno. A grip još nije ni počeo.

Da je situacija nepovoljna ukazao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom jučerašnjem obraćanju.

“Vidite da u Hrvatskoj na manji broj testiranih imate 770 obolelih. To bi bilo kao da u Srbiji imamo 1.300. Kad imate u Makedoniji 200, to je kao da mi imamo 800. Mi nemamo veliki broj mrtvih, ni hospitalizovanih. Suočićemo se sa opakom bolešću u najsurovijem smislu reči”, rekao je on i dodao:

“Pogledajte kako skaču brojevi u inostranstvu. Mi se i dalje držimo najbolje proporcionalno svom broju. I danas se dobro držimo iako je najlošiji dan. Da li će biti lošije, biće, naravno.”

Krizni štab će verovatno u narednim danima donositi odluku o tome da li će se neke mere menjati i pojačavati. Među prvim merama koje su pomenute je zatvaranje škola i prelazak na onlajn nastavu. Još bi mogla da se uvede i obavezna mera nošenja maski i na otvorenom, kao i skraćivanje rada ugostiteljskih i trgovinskih objekata.

Kao poslednja mera ostaje karantin i policijski čas, a hoće li do toga doći, zavisi od nas, istakli su srpski epidemilozi koji svakodnevno upozoravaju da se mere koje su već na snazi moraju poštovati.

Uz to, treba dodati da ono čega se svi pribojavaju – spoj gripa i koronavirusa, još nije ni počelo. Takođe, sve zemlje oko nas, ali i u ostatku Evrope, beleže apsolutne rekorde po brojevima novozaraženih, a u našu zemlju se iz većine zemalja može ući i bez PCR testiranja. Izuzetak su Hrvatska, Severna Makedonija, Rumunija i Bugarska.

S druge strane, broj zemalja u koje naši građani mogu da idu bez ograničenja je jako mali – svega pet.

Nema najava da li će Srbija proširivati spisak zemalja čijim državljanima će na našim granicama tražiti PCR test ili obaveznu samoizolaciju.loading...