U GRČKOJ 60 POŽARA ZA 24 SATA! Sa vatrenom stihijom vatrogasci se bore SVIM SREDSTVIMA

Jučerašnji dan, nedelja, bio je jedan od najtežih u ovogodišnjoj letnjoj sezoni za vatrogasce u Grčkoj, pokazuju desetine današnjih šumskih požara, piše večeras atinski list "Katimerini" na sajtu i upozorava da će još veća opasnost od požara biti danas, u nedelju.

Beta

Vatrogasna služba Grčke je saopštila da je od 19 sati u petak do 19 sati večeras izbilo 59 šumskih požara koje gasi 459 vatrogasaca, s 204 vozila, uz pomoć deset grupa planinskih vatrogasaca, devet aviona, sedam helikoptera i sedam poljoprivrednih aviona. Pomoć je pružilo 16 cisterni drugih službi, vojni helikopteri i vozila dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Većina požara suzbijena je odmah, u ranoj fazi.

Prvi veći požar je izbio na ostrvu Elafonisosu, uz krajnji jug Peoponeza, a njegovo širenje je zaustavljeno kasno popodne. Jedan kamp i hotel su evakuisani iz preventivnih razloga.

Popodne je u selu Maratonu, nedaleko od Atine, vatra gorela u niskom rastinju, u blizini kuća, a kada su vatrogasci to ugasili, požar je izbio u susednom turističkom mestu Zuberiju.

Vegetacija je gorela i u planinskom kampu za decu “Agios Andreas”, nedaleko od Atine, kao i u susednom vojnom kampu, te su oba evakuisana, a prekinut je saobraćaj u predgradju, ka plažama.

Najteži dan sa ekstremnim rizikom od požara biće danas, u nedelju, jer je po prognozi rizika od požara koju je izdao Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu, “Alarmantna situacija” u većem broju područja nego danas, a i više područja je u “Kategoriji rizika 4”.

Vatrogasci će sa zemlje i iz vazduha posebno pratiti stanje zbog “Ekstremnog rizika od požara – Kategorija opasnosti 5” u  oblasti Atike gde je i Atina, u region srednje Grčke i ostrva Evija, na Peloponezu i u regionu zapadne Grčke.

U većini ostalih krajeva Grčke proglašen je “Veoma visok rizik od požara – Kategorija opasnosti 4”, piše “Katimerini”.