U selo Hrtkovci danas će doći simpatizeri i funkcioneri više političkih stranaka, iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo okupljanje zbog mogućeg ugrožavanja bezbednosti gradjana.

 

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj najavio je okupljanje u Hrtkovcima povodom 26. godišnjice radikalskog mitinga, nakon kojeg su pokrenuta prisilna iseljavanja Hrvata u Vojvodini 1992. godine.

Dolazak u Hrtkovce najavili su i predstavnici Demokratske stranke (DS), Lige Socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Liberalno demokratske partije (LDP).

Kako su naveli predstavnici demokrata, oni će doći kao slobodni gradjani, dok su iz LDP-a istakli da će “lično sprečiti” skup radikala.

Policija je zabranila sve skupove zbog opasnosti od ugrožavanja sigurnosti.

Zbog najave tog skupa, saobraćaj na deonici Platičevo–Jarak, kod novog šabačkog mosta, biće obustavljen i danas, a obustava je planirana do ponoći.

Šešelj je u subotu poručio da će radikali održati zabranjeni skup, naglasivši da idu u “dobroj veri da čine dobro političko delo”.

Nećemo potpuno da odustanemo, mi idemo pa gde nas policija zaustavi. Sutra niko od nas neće nositi oružje. Idemo u dobroj veri da činimo dobro političko delo – rekao je Šešelj.

Na skupu pre 26. godina u Hrtkovcima, Šešelj je izmedju ostalog pročitao imena 17 “nelojalnih” meštana hrvatske nacionalnosti koji moraju da napuste to vojvodjansko selo.

Žalbeno veće Mehanizma za medjunarodne krivične sudove, koji je nasledio postupke Haškog tribunala, 11. aprila izreklo je Šešelju pravosnažnu presudu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca 1992. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u petak da je država Srbija zabranila sve skupove u nedelju u Hrtkovcima i dodao da neće biti nemira i nereda.

Nikakvih nemira, sukoba i skupova neće biti u Hrtkovcima i molim sve učesnike koji su najavili skup da razumeju odluku države – kazao je Vučić.loading...