U HRVATSKOJ CVETA NOVI “BIZNIS”: Otkriven GLAVNI ŠVERCER MIGRANATA, imena vozača i glavne rute

Republika Hrvatska ulaže ogromna finansijska i ljudska sredstva u zaustavljanje ulaska ilegalnih migranata, a opet, usprkos svim tim naporima, granicu svakodnevno prolaze desetine, možda i stotine Pakistanaca, Avganistanaca, Sirijaca i pripadnika drugih naroda. Suprotno izjavama pojedinih političara, većina tih ljudi ne želi ostati u Hrvatskoj. Oni idu za Italiju, Nemačku i druge razvijene zemlje. Hrvatska je za njih samo tranzitna zemlja, ne i krajnji cilj.

FAcebook

Na prvi pogled, čini se da je u pitanju jedan haotičan proces naseljavanja i promene nacionalne karte Evrope. S druge strane, ima onih koji šire pogrešne informacije i teorije zavera, koje zapravo prikrivaju stvarnu zaveru.

Nema sumnje, ova masovna seoba naroda, veća je od Hrvatske. Možda je veća i od same Evrope, koja više ni sama ne zna, kako se jedinstveno postaviti prema migrantima.

Sedište organizacije u Zagrebu

Sameer Parvez Khan ima dvadeset godina i živi u Zagrebu na adresi Andrije Žaje 49. Već na prvi pogled, Sameer se razlikuje od svojih vršnjaka. Na ruci nosi skupoceni modni nakit i ručni sat marke „Ulysse Mardin“ koji košta oko 8000 dolara. Sameer je besprekorno odeven u najskuplje robne marke a poseduje i vozni park, čija bi približna vrednost mogla biti oko pola miliona evra. On ne krije svoje bogatstvo, već kao mladi čovjek, živi život punim plućima.

Hrvatski novinari razgovarali su sa većim brojem vozača koji su vozili migrante kroz Hrvatsku prema Sloveniji. Kao glavnog organizatora ove operacije, identifikovali su pakistanskog državljanina Sameera Parveza Khana. Prema procenama dvojice bivših vozača, organizacija Sameera Parveza Khana, prebacila je preko hiljadu Avganistanaca i Pakistanaca u Italiju i Sloveniju. Oni tvrde da Sameer po svakom prevezenom migrantu zaradi 600 evra.

Doduše, poslednjih meseci, zbog pojačane kontrole granice, cene vožnji su skočile, tako da je i njegova zarada porasla. U početku, vozači su dobijali 100-150 evra po migrantu, a iskusnijima se sada nudi i po 600 eura. Novac se preuzima preko „Western Uniona“ a kompletna komunikacija, od Pakistana do Zagreba, odvija se preko „WhatsAppa“.

Jedan od vozača s kojima su razgovarali hrvatski mediji, otkrio je rute, kao i „drop in“ i „drop off“ zone. Zone preuzimanja migranata su Plitvice, Slunj, Osijek, Gračac, Glina i Udbina. Tzv. „drop off“ zone su Zagreb, Rupe, Buzet, Vukovo Selo i Šapina. Zanimljivo je da deo migranata ostaje u Zagrebu. Većina privremeno, a deo trajno.

Kako vozači nadmudruju hrvatsku policiju

Sameer Parvez Khan, ne pronalazi lično vozače, već taj deo posla obavljaju organizatori, članovi organizacije višeg ranga, koji su ujedno zaduženi i za nabavku vozila. Uglavnom se koriste rent-a-car automobili modela opel insignia, golf VII, opel corsa, ford fiesta, ali i dostavna kombi vozila. Za istu svrhu, Sameer Parvez Khan, nedavno je u Dugavama kupio kamion. Jedan od vozača, opisao je kako izgleda vožnja migranata.

– Nikada ne ide jedno vozilo. Obično se radi o dva ili tri vozila. U jednom su migranti, dok drugi imaju ulogu osiguranja, odnosno skretanja pažnje policije. Ako se pojavi policijska pratnja, oni tada namerno izvedu saobraćajni prekršaj, naglo koče i krivudaju u vožnji, kako bi izazvali reakciju policije. Tada ih policija presretne i zaustavi, dok vozilo s migrantima normalno nastavi vožnju – tvrdi on.

Neki članovi organizacije, nalaze se u pritvoru, no prema informacijama vozača, nisu odali svoje nalogodavce. Hrvatska policija, zasad je uspela uhvatiti isključivo vozače migranata, a nijednog organizatora. U Sloveniji je „pao“ izvjesni Antun Amić, tako što je izazvao saobraćajnu nesreću, dok se u njegovom automobilu nalazilo ukupno sedam migranata! Amić je pripadao Sameerovoj organizaciji.

Spisak vozača

Od jednog bivšeg vozača, hrvatski mediji su uspeli da dobiju popis nekih osoba koje se vozile migrante u organizaciji Sameera Parveza Khana. Njihova imena su: Antonio Tokić iz Velike Bune (organizator nabavke vozila i voditelj na rutama), Marko Bulić (vozač), Nenad Jotanović (vozač), Leon Palić (vozač), Dadian Babić (vozač), Filip Stankić (vozač), Antonio Malić (vozač), Antun Amić, Franjo Medvidović, Ante Medvidović, Tomislav Bulić, Ivor Beus i Filip Vukoje (sve vozači).

Važno je napomenuti kako se radi o vozačima koje je pronašao i angažirao samo jedan od organizatora. Prema informacijama, u hijerarhiji organizacije, ispod Sameera Parveza Khana, nalazi se ukupno pet organizatora, ili bolje rečeno, posrednika.

Na osnovu tih podataka može se proceniti, kako je za ova organizacija, do sada, angažirala između pedeset i stotinu vozača. U pravilu, to su mlađe osobe u ranim dvadesetim godinama života, koje su zbog lake zarade spremne na sebe preuzeti i određeni rizik.

Ko je zapravo Sameer Parvez Khan?

Ali vratimo se na Sameera Parveza Khana, mladića koji bezbrižno i neometano, iz svog stana u Zagrebu, vodi kompletnu operaciju i na tome zarađuje ogroman novac. Vozači tvrde da mu je otac konzul ili ambasador Pakistana u Italiji.

Hrvatski novinari bili su i na njegovoj kućnoj adresi i, kako nije bio kod kuće, razgovarali sa komšijama.

Gospođa iz trgovine „Prehrana“ ostala je zbunjena pitanjima. Doduše, rekla je i da kratko radi u trgovini. Konobarica u kafiću koji se nalazi u neposrednoj blizini Sameerove adrese, ispričala je o grupi mladih, skupo odevenih Pakistanaca, koji su redoviti gosti kafića.

Sameer nije previše tajnovit mladić. Na svojim Instagram i Facebook profilima, mladi gospodin Khan ima dosta pratilaca, koji se dive njegovom bogatstvu i životnom stilu.

Uz skupe automobile, nakit i odeću, tu su i drugi statusni simboli, poput kubanskih cigara. Sameer objavljuje i fotografije rent a car vozila, a predstavlja se kao samozaposleni poduzetnik u globalnom biznisu uvoza i izvoza. Što je roba s kojom posluje, nije teško pogoditi.

Svi navedeni podaci, ne otkrivaju svu moć i logističku potporu operacije Sameera Parveza Khana. Jedna druga fotografija, govori više od svakog luksuza. To je fotografija značke „Inter-Services Intelligence-a“, ili Pakistanske obaveštajne službe.

Vrlo verovatno, Sameer uživa zaštitu ove obavještajne agencije, što potvrđuje još jedan bitan detalj. Na samo 400 metara udaljenosti od adrese Sameera Parveza Khana, nalazi se Konzulat Islamske Republike Pakistana.

Prema Bečkoj konvenciji, kao nosilac diplomatskog imuniteta, Sameer Parvez Khan, ne podleže hrvatskom pravosuđu. Izvesno je da prema političkoj strategiji i doktrini Islamske Republike Pakistan, Sameer nije prekršio zakon. Što se tiče strahova o masovnom zapošljavanju migranata, Sameer nije zaposlio nijednog Pakistanca, ali je zato omogućio dobru i laku zaradu brojnim građanima republike Hrvatske.