U HRVATSKOJ RASKOL: “Srbi su nam više pomogli nego katolička crkva”

Srbija je nakon zemljotresa u Petrinji Hrvatskoj poslala veću pomoć nego Hrvatska biskupska konferencija...

Printscreen YouTube/Faris Garib

Dva dana nakon razornog zemljotresa u Petrinji, Hrvatska biskupska konferencija (HBK) objavila je da će donirati sedam miliona kuna pomoći stradalima, a novac je namenjen najpotrebnijima u Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Najavljen je i projekt postavljanja kamp-kućica, odnosno stambenih kontejnera u saradnji Hrvatskog Karitasa sa Maleteškim redom.

Dan ranije, odnosno dan nakon zemljotresa, vlada Republike Srbije donela je odluku da Hrvatskoj uputi iznos od milion evra financijske pomoći.

To je gotovo 550 hiljada kuna više od iznosa koji je uplatila Crkva, institucija koja iz džepova poreznih obveznika godišnje dobije oko milijardu kuna.

Tačan iznos koji joj svake godine daruju vernici i dalje nije poznat jer je katolička crkva u Hrvatskoj finansijski netransparentna.

Naime, kako je katolička crkva u Hrvatskoj finansijski netransparentna i kako je zahvaljujući Vatikanskim ugovorima kapilarno premrežila razna društvena područja te novac dobija i od državne, i od županijske, i od lokalne razine, u ovom trenutku je jednostavno nemoguće dobiti informacije o baš svom novcu koji se s raznih državnih nivoa i institucija sliva na račune katoličke crkve, koja u Hrvatskoj ima više od dve  hiljade pravnih osoba kojima upravlja ili s kojima je povezana.

Pritom je sav taj novac koji katolička crkva dobija od države izuzet od provere državne revizije.

Do brojke od oko milijardu kuna godišnje došli su istraživački novinari koji su se bavili tom temom, uz napomenu da to i dalje nije konačni iznos.