U HRVATSKOJ SLAVE, U SRBIJI TUGUJU: U Kninu danas proslava 25. godišnjice “Oluje” (FOTO+VIDEO)

U Kninu je počela proslava godisnjice hrvatske, vojno-policijske akcije Oluja, tokom koje je iz Hrvatske proterano između 220.000 i 250.000 Srba, a nešto manje od 2.000 ubijeno ili nestalo. Hrvatska će je danas obeležiti kao Dan pobede, Dan zahvalnosti i Dan branitelja.

operacija oluja
Youtube/screenshot

Obeležavanje ove godišnjice u Hrvatskoj planirano je u skladu sa epidemiološkom situacijom zbog pandemije korona virusa, sa znatno manje ljudi i uz ceo državni vrh sa svim potpredsednicima i ministrima u hrvatskoj vladi.

Premijer Andrej Plenković napisao je da je “ovaj dan kruna naše istorije”

– Čestitam Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja! 25 godina od Oluje prisećamo se najveće pobede koja je donela slobodu Hrvatskoj i otvorila put mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja – napisao je premijer Plenković jutros na Tviteru.

Na proslavu je stigao i Josip Đakić, saborski predstavnik s brojnim prekršajnim prijavama, piše list “Index”. Ovaj moćni HDZ-ovac, kao i njegovi sinovi, godinama puni stupce crne hronike. Đakić je 1998. godine osuđen na tri meseca zatvora zbog napada na policajca. Pet godina kasnije izvukao je pištolj i uperio ga u redara jednog disko-kluba.

Centralni gradski trg je blokiran sa dve strane, a zvanice će pre ulaska u ograđeni prostor dobiti majice, koje je za tu priliku posebno dizajniralo Ministarstvo odbrane.

Deo pripadnika HOS (Hrvatske oružane snage) je, međutim, ranije najavio da će u Knin doći sa svojim crnim majicama, na kojima će biti odštampan njihov grb sa utisnutim ustaškim pokličom “za dom spremni”, što se i desilo.

U Knin je stigao i predsednik Udruženja specijalne policije iz rata Zoran Maras koji je na obeležavanju Bljeska u Okučanima bio u majici HOS-a, a zbog čega je predsednik države Zoran Milanović otišao s obeležavanja. Maras je danas u majici specijalne policije, ali u njegovom društvu je nekoliko muškaraca s grbom HOS-a, javlja N1.

Na Kninskoj tvrđavi će biti samo učesnici programa, dok će zvaničnici sa glavnog kninskog trga preko videozida pratiti dizanje hrvatske zastave I čitanje imena poginulih pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih snaga u Oluji.

Srpske žrtve se ni juče, uoči manifestacije, nisu pominjale. Biće položeni venci i zapaljene sveće na Spomeniku hrvatske pobede Oluja 95, a sa Kninske tvrđave biće ispaljeno 25 počasnih plotuna, dok će prostor preletati borbeni avioni MiG 21.

Govor na glavnom trgu Ante Starčević održaće predsednik Zoran Milanović, predsednik vlade Andrej Plenković, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predstavnik udruženja proizašlih iz Domovinskog rata, penzionisani general Ante Gotovina.

Tokom večeri na Tvrđavi će biti priređen vatroment i održan koncert bez publike koji će prenositi televizija.

Samo obeležavanje u Kninu palo je ove godine u senku polemike, u Hrvatskoj i Srbiji, zbog odluke da u Knin ide potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Boris Milošević.

Ovo neće biti prvi put da jedan predstavnik Srba prisustvuje obeležavanju Oluje, rekao je ranije danas predsednik SDS S-a Milorad Pupovac, koji je pojasnio da je prvi put prisustvo predstavnika Srba u Hrvatskoj na obeležavanju Oluje dogovarano s, kako je kazao, jasnim ciljevima da se napravi veliki iskorak od rasterećenja hrvatskog društva od ratne prošlosti i ratnog nasledja.