“U IME KULTURE”: Studenti pozvali građane Srbije da podrže OGRANIČENJE RIJALITI PROGRAMA

Studenti iz protestnog pokreta "Jedan od pet miliona" su danas pozvali gradjane da potpisivanjem peticije podrže inicijativu za ograničenje rijaliti programa u Srbiji.

Beta

Oni smatraju i da bi gradjani time, kako su naveli, opomenuli Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da reaguje po dužnosti zbog neprimerenog sadržaja u programu TV-stanica s nacionalnim frekvencijama.

“REM kao institucija koja je zakonski omogućena da reaguje u situaciji kada se neprimereni sadržaji nadju na nacionalnoj frekvenciji, svojim ćutanjem podržava medijsko nasilje koje se emituje kroz rijaliti programe”, ukazuje se u saopštenju.

Studenti su kazali da predlog izmene zakona koju predlaže inicijativa “U ime kulture”, obuhvata definisanje rijaliti programa i dečijeg programa.

“Podržavamo cilj koji ova inicijativa želi da postigne, a to je da ograniči emitovanje rijaliti programa u periodima izmedju 6.00 i 23.00 časa u trajanju od najviše 3 sata, zabranu emitovanja rijaliti programa uživo uz najmanje pola sata odlaganja, što omogućava dodatnu kontrolu neprimerenih sadržaja koja nije moguća kad je program uživo”, navodi se u saopštenju.

Studenti podržavaju i ideju da se uvedu minimalne dnevne količine programa za decu i maloletnike u trajanju od pola sata, jer se time, kako su naveli, sistematski radi na uspostavljanju normalne atmosfere u medijima i na prosvećivanju najmladjih.loading...