U ITALIJI OSTVAREN OGROMAN NAPREDAK: Vakcina protiv korone već na JESEN?

Zove se "CHADOX1 NCOV-19". Reč je o vakcini protiv koronavirusa, koja je u eksperimentalnoj fazi i na kojoj rade Univerzitet iz Oksforda i firma "Advent irbm" iz Pomecije u Italiji.

Pixabay

Ministar zdravlja Roberto Speranca je potpisao sa ostalim evropskim partnerima iz Nemačke, Francuske i Holandije, kao i sa britansko-švedskim farmaceutskim gigantom “Astrazeneca” dogovor koji predviđa 400.000 doza vakcine koja će biti dostupna građanima Evrope već do kraja godine, ako ne još na jesen. 

Užurbanim tempom firme u celom svetu rade na izradi vakcine protiv koronavirusa. To je globalna trka za zdravlje – ali i za profit.

Lični konsultant ministra, Valter Ričardi, je rekao da će ova vakcina biti namenjena zdravstvenim radnicima i onim delovima stanovništva koji su najugroženiji po godinama i po broju već postojećih oboljenja a zatim i ostatku populacije.

Farmaceutski gigant “Astrazeneca”, iz kojeg su najavili da će proizvesti dve milijarde vakcina na globalnom nivou, govori o vakcini koja je nastala u laboratoriji “Jenner Institute” Oksford univerziteta. Kako je to podvukao predstavnik farmaceutske kuće, Paskal Soriot, da li vakcina ima uspeha, znaće se definitivno do kraja leta.

No koja je uloga Italije u celoj ovoj priči? Naime Italija, kako prenose tamošnji mediji, ima centralnu ulogu jer kako navode „ne samo što smo jedni od prvih koji su potpisali ugovor već u svemu tome veliku ulogu ima i Irbm iz Pomecije”.

U traganju za vakcinom Italija je skoro na prvom mestu”, kaže Ministar zdravlja Speranca za mnogobrojne medije i dodaje: „Vakcina se bazira na virusnom vektoru, tj. korišćenju sličnog virusa onome od koga želimo da se odbranimo, ali ne agresivnog, za koji se lepe genetske informacije, i za koje se nadamo da će aktivirati imunološki odgovor organizma”.

Vakcina će biti testirana u Brazilu i Engleskoj u kojoj se već prijavilo 5.000 zdravih ljudi. Ta odluka je doneta jer je virus trenutno slab u Evropi, pa bi naučnicima bilo teško da utvrde efikasnost, te je potrebno da su osobe na kojima će se vršiti eksperiment zdrave ali da se nalaze u ambijentu u kome je virus dosta prisutan i gde je njegova snaga zaraze još uvek jaka.

Ispitivanja po fazama

Eksperimenti obuhvataju tri faze:

Prva faza je do sada obuhvatila 1.000 zdravih osoba između 18 i 55 godina. Po protokolu, druga i treća faza će obuhvatiti 10.000 dobrovoljaca koja će uključivati decu i starije ljude. Rezultati treće faze se iščekuju krajem septembra dok će rezultati prve faze biti objavljeni za neki dan.

Ministar Speranca tvrdi da je vakcina jedina definitivna solucija kada je u pitanju kovid-19: „Za mene će vakcina uvek biti nešto što je za globalnu dobrobit, pravo svih građana a ne privilegija za odabrane”.

Ministar je za Korijere dela sera rekao i da će vakcinu platiti italijanska država, da će biti besplatna i da će je prvo dobiti najugroženije osobe.

„Govorimo o vakcini koja prednjači nad svim ostalima, eksperimenti na ljudima su započeli još u aprilu. Veliki deo produkcije će biti u Italiji zahvaljujući firmama iz Pomecije i Ananje”,  rekao je Speranca koji se nada da će se ova vakcina pokazati uspešnom bez obzira na upozorenje mnogih stručnjaka da za dobru vakcinu treba mnogo vremena a da nije isključeno i da se nikada ne pronađe, kao što je slučaj sa mnogim bolestima.loading...