Pored ulica koje su imena uglavnom dobijale po istorijskim herojima, piscima, pesnicima ili drugim važnim ličnostima, postoji i čitav niz ulica u Beogradu čiji nas nazivi uvek nasmeju ili nas nateraju da se zapitamo ko su ti ljudi. Tako u srpskoj prestonici imamo Ulicu Kisele vode, Baba Višnjinu, Ulicu Mrcinište ili Tošin bunar.

 

Sigurno vam se bar jednom desilo da šetate Beogradom i naiđete na ulicu čije vas je ime nasmejalo ili zapravo nemate pojma po kome je dobila naziv.

Ako ste nekada prošli Vračarom, pažnju vam je sigurno privukla Ulica Baba Višnje. Ili ste možda živeli na Zvezdari u Ulici Kisele vode ili u Ulici Tošin bunar u Zemunu.

Ovo je samo deo ulica koje krase Beograd a čije nazive ne mogu da objasne ni neki rođeni Beograđani.

Mi smo malo istraživali poreklo ovih smešnih i neobičnih ulica i evo šta smo saznali.

ULICA KISELE VODE

Nalazi se na opštini Zvezdara, na Lionu i zapravo je deo Ulice Milana Rakića. Ova ulica dobila je naziv po makedonskoj opštini Kisele vode, sa kojom se opština Zvezdara zbratimila. 

 

ULICA MRCINIŠTE

Na izgovor ove ulice ne možete a da se ne nasmejete. Ona se nalazi u Batajnici, a neobičan naziv dobila je po tome što su se u njenoj okolini nekada bacale mrcine.

ZMAJEVAČKA ULICA

Zamislite kako bi bilo da živite u ulici u kojoj živi zmaj? E baš po njemu je ova ulica u Žarkovu dobila ime. Prema verovanju, ovde je nekada živeo zmaj, koji je bio ogroman. Kako kaže legenda, glava mu se nalazila na mestu gde se danas nalazi ulica, a rep mu je bio na drugom kraju naselja. Otuda su i neki delovi Žarkova poneli nazive Repiška, Repiške.

KAKANJSKA ULICA

Iako naziv aludira na nešto drugo, ova ulica koja se nalazi u opštini Rakovica, ime je dobila po malom srednjobosanskom rudarskom gradiću Kaknju.

 

PUŠIN ŠOR

U beogradskom naselju Surčin nalazi se čitav niz ulica sa smešnim nazivima, a jedna od njih je i Pušin šor.

Naime, u ovoj ulici nekada je postojala stolarska radionica majstora Puše, koji je dobio i svoju ulicu.

MALA AMERIKA

Život u ovoj ulici nije kao u Americi, ako mislite da je zato dobila ime. Na prostoru ove ulice nekada je živeo stariji sugrađanin koji je ličio na bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana, pa je ulica po njemu dobila ima – Mala Amerika.

TOŠIN BUNAR

Za ovu ulicu su svi čuli, ali retko ko zna ko je Toša. U pitanju je ugledni trgovac Teodor Toša Apostolović, koji je vremenom oslepeo i molio Boga da mu vrati vid.

Kako kaže verovanje, njemu se u snu javio Sveti Nikola i rekao mu da na mestu gde se danas nalazi Tošin bunar, iskopa bunar, zasadi drveće oko njega i umiva se vodom. Sveti Nikola mu je prema predanju i naložio da to mesto pokloni opštini, kao i svoju zadužbinu, kako bi ga narod po tome pamtio.

BABA VIŠNJINA ULICA

U samom srcu Vračaru postoji Baba Višnjina ulica. Sigurno ste bar jednom prošli ulicom, koja se prostire od Makenzijeve do Krunske ulice, u blizini Kalenić pijace i pitali se koja starica je zaslužila da dobije ulicu po svom imenu. Baba Višnja je majka kneza Miloša Obrenovića i imala je šestoro dece. Njeno pravo ime je Višnja Urošević.

 

Nadamo se da smo vam bar malo razjasnili „misteriju” oko beogradskih ulica, a vi nam pišite ako znate za još neku ulicu sa neobičnim nazivom.loading...