U JEKU TENZIJA: Donald Tramp je STIGAO U VELIKU BRITANIJU i evo sa kim prvo planira da se SASTANE

Američki predsednik Donald Tramp stigao je danas u prvu zvaničnu posetu Velikoj Britaniji u jeku tenzija zbog samita NATO održanog u Briselu, ali i situacije sa Bregzitom.

BETA

Američki predsednički avion “Air Force One” sleteo je danas na londonski aerodrom Stansted, gde je Tramp započeo četvorodnevnu posetu Velikoj Britaniji, prenela je agencija AP.

Najavljeno je da će Tramp danas imati svečanu večeru sa britanskim i američkim zvaničnicima u palati Blenhejm.

Američki predsednik će se sutra sastati sa britanskom premijerkom Terezom Mej i kraljicom Elizabetom Drugom, a zatim će vikend provesti na jednom od svojih golf terena u Škotskoj, piše AP.

Povodom najavljenih protesta tokom njegove posete Britaniji, Tramp je rekao da je to “u redu“, dodajući da ga Britanci “mnogo vole”, javio je BBC.

On se u januaru sastao sa britanskom premijerkom tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, posle čega je iz njenog kabineta saopšteno da su lideri SAD i Velike Britanije zatražili od svojih zvaničnika da “sarađuju na završavanju detalja” posete američkog predsednika “kasnije ove godine”.

Tramp je početkom 2018. otkazao posetu Londonu tokom koje je trebalo da otvori novu američku ambasadu u Velikoj Britaniji, a odluku o otkazivanju posete obrazložio je “još jednom lošom odlukom” prethodnog američkog predsednika Baraka Obame.

Putovanje u London otkazujem zbog toga što nisam veliki fan administracije Obame koja je prodala najlepšu ambasadu na najboljoj lokaciji u Londonu za “kikiriki” i to da bi izgradila na udaljenijoj lokaciji novu, za 1,2 milijarde dolara – napisao je Tramp 12. januara na Tviteru.

Tramp je danas u posetu Velikoj Britaniji stigao posle samita NATO u Briselu gde je juče ponovo kritikovao zemlje članice zbog navodno nedovoljnih izdvajanja za potrebe te alijanse. Tramp je posebno za to okrivio Nemačku, navodeći da je “dosad Amerika štitila Nemačku, Francusku i druge”.

Ipak, on je danas u Briselu rekao da američka posvećenost NATO “ostaje vrlo jaka” i pozdravio na samitu NATO preuzete obaveze saveznika da povećaju izdvajanja za odbranu i rekao da je Vladimir Putin kao predsednik Rusije njegov “takmac” a “možda postane i prijatelj”.