U KOJU RUKU SE PRIMA? Odgovori na pitanja oko vakcine koja muče SVE

Dr Radmilo Petrović objasnio je kako pravilno treba da primimo vakcinu.

Vakcina
Pixabay.com

Dr Radmilo Petrović, naš čuveni epidemiolog, govorio je o masovnoj vakcinaciji koja je počela u našoj zemlji, ali je objasnio i sam proces imunizacije i dao nekoliko praktičnih saveta čitaocima.

Mnoge zanima u koju ruku bi trebali da prime vakcinu, a dr Petrović je rekao da to nije važno, ali da je pravilo da se za sledeću dozu promeni ruka.

To što neki preporučuju da se vakcina primi u manje aktivnu ruku može da se objasni samo time da bude lakše u slučaju lokalnih reakcija na vakcinu kao što su bol na mestu uboda, crvenilo ili otok – objašnjava dr Petrović.

On kaže da se sve dosad dostupne vakcine protiv kovida 19, a trenutno ih imamo tri, a čekamo još nekoliko – “Astra Zeneka“, “Džonson i Džonson“, od jeseni i “Moderna” – daju u dve doze.

Doktor Petrović smatra da bi obe doze vakcine trebalo da budu iz iste serije, ali kaže i da “nužda zakon menja”:

Prvom dozom pravi se senzibilizacija, naš organizam se praktično upoznaje sa agensom iz vakcine, da bi posle 28 dana taj imunitet od prve doze bio na maksimumu – objašnjava dr Petrović.

Druga doza dodatno podiže titar antitela na zaštitni nivo koji će trajati od šest meseci do 10 godina, zavisno o kojim vakcinama je reč, a tek kada on počne da opada – radi se revakcinacija – zaključio je epidemiolog.loading...