U MAKEDONIJI NAPETO STANJE: Zbog Albanaca morao da reaguje državni vrh

Političke stranke u Severnoj Makedoniji već nedeljama pokušavaju da se dogovore o novom datumu za održavanje parlamentarnih izbora, odloženih zbog pandemije korona virusa

makedonija
Wikipedia

Lider Demokratske unije za integracije Ali Ahmeti rekao je da je u Severnoj Makedoniji došlo vreme da Albanac zauzme premijersko mesto. Mediji navode da bi Ahmetijev kandidat mogao biti Ljazim Destani.

Severna Makedonija je naša zemlja, zemlja za koju smo se borili. Imamo jednako pravo na njenu istoriju, nasleđe, ekonomiju i budućnost – rekao je Ahmeti.

Vreme je za prvog Albanca na mestu premijera Severne Makedonije – rekao je lider Demokratske unije za integracije.

Iako Ahmeti nije pominjao imena, albanski mediji u Severnoj Makedoniji navode da će njegov kandidat za mesto šefa vlade biti Ljazim Destani.

DUI nema legitimitet da govori o potrebama građana. Njihovih 18 godina obeležila su neispunjena obećanja, skandali, laži i manipulacije – rekao je predsednik Alijanse za Albance, Zijadin Selja.

Izjava lidera Alijanse za Albance, koja je kao i DUI bila deo vladajuće koalicije na čijem su se čelu nalazili socijaldemokrate Zorana Zaeva, usledila je pošto je Ali Ahmeti rekao da je vreme za Albanca na čelu vlade reagovao državni vrhSeverne Makedonije.

Selja je, istovremeno, podsetio da je Ahmeti propustio sednicu parlamenta na kojoj je potvrđen izbor Taljata Džaferija na mesto predsednika Sobranja.

Izbor prvog Albanca na čelo parlamenta pratila je serija incidenata, koje su organizovale pristalice VMRO-DPMNE.

Jednako oštar prema Ahmetiju bio je i Zoran Zaev, koji je rekao da DUI neće biti deo buduće vladajuće koalicije, ukoliko zahtev Ahmetija bude da njegova stranka dobije mesto premijera.

Suštinski, Demokratska unija za integracije, nastala demilitarizacijom Oslobodilačke nacionalne armije posle potpisivanja Ohridskog sporazuma 2001. godine, bila je deo svih vladajućih koalicija od trenutka kada je prvi put izašla na izbore.

Na poslednjim izborima, čak 70.000 Albanaca glasalo je za SDSM, odnosno svega oko 12.000 manje nego za Ahmetijevu stranku, što je izazvalo pometnju na albanskoj političkoj sceni.

Političke stranke u Severnoj Makedoniji već nedeljama pokušavaju da se dogovore o novom datumu za održavanje parlamentarnih izbora, odloženih zbog pandemije korona virusa.