U MAKEDONIJI SE VIŠE NE PUŠTA SRPSKA MUZIKA: Evo zašto

Muskarac pivo televizor
sxc.hu

Makedonske televizije i radio stanice od danas nemaju pravo da emituju ni srpsku muziku.

 

Prošle sedmice Udruženje za zaštitu autorskih i muzičkih prava Makedonije (Zamp) zabranilo je televizijama i radio stanicama da emituju makedonsku muziku takođe.

Zabrana emitovanja srpske muzike dolazi na zahtev srpske organizacije za muzička prava Sokoj, koja je podržala makedonski Zampom, čiji zahtev je povećanje tarifa za emitovanje muzike, ali i sprečavanje osnivanja drugog konkurentskog udruženja koje je ponudilo niže tarife.

Makedonske privatne televizije su potvrdile da će na njihovom programu ostati šou programi Pink i Grand produkcije, jer su prava za njih već otkupljena.

Zbog zabrane Zampa danas neće biti održan ni tradicionalni festival makedonske narodne muzike u Valandovu, koji je trebalo direktno da se prenosi na makedonskom javnom televizijskom servisu MRT.

Udruženje privatnih televizija koje imaju nacionalnu frekvenciju najavilo je tužbu protiv Zampa i od Ministarstva za kulturu Makedonije zatražilo da tom udruženju oduzme licencu, jer im zabrana onemogućava da ispune zakonom propisanu obavezu emitovanja makedonske muzike.

To udruženje televizija smatra i da je nova tarifa koju traži Zamp od 750 denara (oko 12,5 evra) za jedan munut, previsoka i da znači ogromnu zarada u za to udruženje za zaštitu autorskih i muzičkih prva, a iz Ministarstva za kulturu su poručili da mora da se nađe zajednički jezik.

Emitovanje muzike makedonskih i srpskih autora nije dozvoljeno ni u ugostiteljskim objektima i na svadbama i drugim proslavama.