U MISTERIOZNOM KINESKOM SELU ŽIVE SAMO BOGATAŠI: Ko odluči da ode gubi sve! (VIDEO)

Svi stanovnici žive u identičnim vilama koje pršte od luksuza.

printscreen/youtube.com/SPH Razor

Kinesko selo Huaksi smešteno je u pokrajini Jiangsu, a poznato je i po nazivu “selo bogataša”.

Neboderi od 72 sprata, helikopteri koji kruže na nebu, kao i tematski park čine ovo mesto potpuno drugačijim od ostalih na svetu.

Ali, postoji jedna caka. Ukoliko neko odluči da spakuje kofere i preseli se na neko drugo mesto, ostaje bez vile i novca na bankovnom računu. Upravo je to razlog što se niko ne usuđuje da ga napusti, kako ne bi završio na ulici.

Većina stanovnka radi sedam dana u nedelji, te se logično postavlja pitanje, gde troše toliki novac? Očigledno samo u Huaksiju.

Pre 30-ak godina ovo selo je bilo jedno od siromašnih kineskih sela koje je brojalo samo oko 600 stanovnika. Ali tada se pojavio visoki partijski činovnik Vu Renbao sa planom da donese prosperitet ovom mestu. Osnovao je nekoliko firmi i siromašne ljude preobratio u bogataše.

Kada je 2004. godine u medijima objavljeno kako stanovnk sela godišnje u proseku zaradi 18.000 dolara, zainteresovanost javnosti je porasla. Zanimljivo je da je taj iznos znatno veći od onog koji možete zaraditi u drugim kineskim pokrajinama.

Kako bi pokazali snagu sela, 2011. godine vlasti su izgradile fascinantan neboder na 72. sprata, za čiju je izgradnju potrošeno 430 miliona dolara.

Visina nebodera je 328 metara, a 4 metra  je viši od Ajfelovog tornja u Parizu.

Selo ima i prevozno sredstvo, ali verovali ili ne, ono kruži nebom u vidu helikoptera. Stanovnici tako imaju tu privilegiju da za samo 10 minuta budu u okolnim gradovima.

Tu je i veliki tematski park u kojem se nalaze replike slavnih građevina, kao što su Kineski zid i Zabranjeni grad.

Pitanje kako je Huaksi od siromašnog sela došao do svega ovog i dalje je obavijeno velom tajne. Stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen. Novinari ne mogu da kroče nogom dok ne dobiju odobrenja lokalnih vlasti.

Takođe, klubovi i barovi ne postoje pa se na kraju postavlja pitanje kakav je zaista život u ovom prebogatom, misterioznom, selu.