Dan pobede nad fašizmom biće obeležen i u osnovnim i srednjim školama, kao i kraj spomenika širom Srbije.

 

Odavanjem pošte žrtvama Drugog svetskog rata u Srbiji i manifestacijom “Besmrtni puk” – maršom potomaka učesnika i žrtava tog rata, u Beogradu će danas biti obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope.

Venac na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu položiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević.

Vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, ambasadori Rusije, Belorusije, Azerbejdžana i Ukrajine.

Kod Spomenika palim sovjetskim ratnim veteranima na Avali takođe će biti položeni venci.

Povodom Dana pobede u Beogradu će treći put biti organizovana povorka Besmrtni puk”, uz podršku Ambasade Rusije.

Organizatori su najavili da će posle polaganja venaca kod Spomenika oslobodiocima Beograda u 17 sati krenuti povorka potomaka poginulih u Drugom svetskom ratu.

 

Povorka će proći Ruzveltovom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada, gde će biti priređen poseban program.

Svečana akademija biće u Narodnom pozorištu u 20.00 sati.

Diplomatski predstavnici Srbije položiće vence na srpske vojne spomenike i mesta stradanja tokom Drugog svetskog u Albaniji, Austriji, BiH, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Egiptu, Izraelu, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Španiji.

Dan pobede nad fašizmom biće obeležen i u osnovnim i srednjim školama, kao i kraj spomenika širom Srbije.

Novi Sad će obeležiti Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom koncertom “Ritam Evrope”, na kojoj će nastupiti “Disciplin a kitschme”, “Let tri” iz Rijeke i “The Toasters” iz Njujorka.loading...